Članak

DOKUMENTI JE DEMANTIRAJU

Ministrica Mesihović tražila fiskalnu procjenu od UNSA za zapošljavanje 150 studenata, a tvrdi da je 'nepostojeći projekat'

(Patria) - Univerzitet u Sarajevu 3. novembra 2023. godine dostavio je Vladi KS, premijeru Nihadu Uku i ministru za nauku, visoko obrazovanje i mlade Pavlu Ksrtiću projekat „Zapošljavanje i zadržavanje perspektivnih mladi ljudi u KS i BiH: Zapošljavanje 150 najuspješnijih studenata na Univerzitetu u Sarajevu“, a zatim isti projekat je dostavljen i 31. januara 2024. godine novoj ministrici visokog obrazovanja Adni Mesihović (ZNG). Rekonstrukcija Vlade KS odnosno imenovanje nove Vlade KS bilo je 15. novembra 2023. godine.

Ministrica Mesihović je u jučerašnjoj reakciji na press konferenciju koju su u petak 19. jula održali rektor UNSA Rifat Škrijelj i nekoliko članova Senata UNSA kazala da ne postoji projekat zapošljavanja 150 najuspješnijih studenata te da ona to nije mogla ni zaustaviti.

"Proces prijema 150 studenata na UNSA ne postoji i nikada nije zvanično pokrenut nikakvim ozbiljnim
dokumentom od strane Rektorata Univerziteta u Sarajevu! Neformalni sastanak (tačnije kafa) odlazećeg
rektora s prethodnim ministrom na kraju njegovog mandata, na kojem je tek usputno spomenuta ova
ideja, je sve što je urađeno prije moga dolaska na poziciju ministrice. Saznavši za takvo nešto iz medija,
odmah sam pokrenula zvanične aktivnosti u tom pravcu. Organizirala sam sastanak s predstavnicima
Rektorata UNSA i zatražila da Rektorat kao inicijator te ideje pripremi jasno i precizno obrazloženje ideje.
Do danas takav dokument nije dostavljen! Stoga nisam mogla zaustaviti nešto što nikada nije ni
pokrenuto", navela je Mesihović u svojoj reakciji.

No, dokumenti koje je Patria imala na uvid govore nešto sasvim drugo. U dopisu koji je rektor Rifat Škrijelj uputio ministrici Mesihović krajem januara ove godine vrlo jasno se navodi da joj dostavljaju projektni prijedlog koji su već u novembru dostavili Vladi i ranijem ministru.

„Univerzitet u Sarajevu vjeruje da je za budući uspjeh i razvoj našeg javnog univerziteta kao i razvoj naše države od krucijalnog značaja davanje prilika i mogućnosti mladim ljudima u ostvarivanju akademske karijere“, naveo je Škrijelj.

Da je ipak postojala korespondencija između rektora Škrijelja i ministrice Mesihović pokazuje i dopis kojim je ministrica 5. februara ove godine zatražila obrazac fiskalne procjene za projekat zapošljavanja 150 najuspješnijih studenata UNSA.

Univerzitet u Sarajevu joj je traženi dokument dostavio 20. februara 2024. godine.

Zatim je uslijedila nova konverzacija između ministrice i Univerziteta u Sarajevu koji je u martu dostavio ažuriranu fiskalnu procjenu za projekat, a imajući u vidu da je na snagu stupio novi Kolektivni ugovor 14. marta 2024. godine.

„Uzimajući u obzir da obrazac fiskalne procjene pokriva tekuću godinu plus sljedeće dvije godine, odnosno ukupno trogodišnje razdoblje, u nastavku vam donosimo informacije u skladu sa vašim zahtjevom za procjenu na period od četiri godine, koja iznosi 22.321.050 KM. Vjerujemo da će ova ažurirana fiskalna procjena omogućiti Ministarstvu da dobije potpunu i transparentnu sliku o finansijskim aspektima projekta čime će se osigurati njegova uspješna realizacija", naveo je rektor Škrijelje u svom dopisu iz marta ove godine.

Ukoliko je i smatrala da se ovaj projekat se treba realizirati putem Službe za zapošljavanje onda je o tome trebala obavijestiti i Univerzitet u Sarajevu i Vladu KS koji je najveći finansijer UNSA-e.

No, 150 najuspješnijih studenata očito još neće dobiti priliku da ostvare radni odnos na Univerzitetu gdje su bili među najboljim i koji su odabrali da ostanu u BiH. Samo je pitanje, s ovakvom maćehinskom vlasti, do kada?

Ministrica tražila fiskalnu procjenu za 'nepostojeći projekat'

#AdnaMesihović #dopis #RifatŠkrijelj #UNSA #zapošljavanjestudenata #BiH