Članak

MAĐARSKA PREDSJEDAVA

Orban zadaje glavobolju čelnicima EU zbog posjeta Rusiji i Kini, stavova o Ukrajini

(Patria) - Ministri vanjskih poslova Europske unije razmotrit će odgovor na putovanja mađarskog premijera Viktora Orbana u Rusiju i Kinu i pozicioniranje njegove zemlje glede uloge EU u Ukrajini, rekao je danas visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Mađarska je od jula preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje blokom, a Orban je odmah otišao u Moskvu i Peking u, kako je opisao, "mirovnu misiju" unatoč tome što niko od njegovih partnera u EU-u toga nije bio svjestan niti ga je ovlastio da to učini.

Orban je ranije napustio samit NATO-a kako bi se sastao s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Orbanov ministar vanjskih poslova Peter Sijarto otad dovodi u pitanje ulogu EU u Ukrajini.

"Razgovarat ćemo o tome što se dogodilo i stavovima koje je zauzela mađarska vlada", rekao je Borrell, opisujući ih kao "neprihvatljive". Neke članice Unije žele da blok pokaže čvršći stav prema Budimpešti.

Spominje se bojkotiranje ili prisutnost manjeg broja ministara na neformalnom sastanku u Budimpešti krajem avgusta, iako postoje podjele među zemljama o korisnosti tog poteza. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je novinarima po dolasku u Bruxelles da Borrell predstavlja vanjsku politiku EU te da "ne čudi što su egotripovi" mnoge iritirali.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Xavier Bettel rekao je da će ići na neformalni sastanak i poručio da je važno nastaviti dijalog s Budimpeštom. "Ignorirati ili ne odabrati dijalog bila bi pogreška", rekao je.

Orban, kritičar zapadne vojne pomoći Ukrajini i čelnik više puta je blokirao odluke o vojnoj pomoći Ukrajini.

#EU #Mađarska #Ukrajina #ViktorOrban #Svijet