Članak

UZ PODRŠKU ŠVEDSKE I UNDP-A

Općina Ilidža raspisala poziv: Subvencioniranje ugradnje solarnih sistema na objekte individualnog stanovanja

(Patria) - Općina Ilidža u petak 19. jula objavila je Javni poziv za subvencionisanje ugradnje solarnih sistema za vlastite potrebe na objekte individualnog stanovanja na području Općine Ilidža.

Predmet Javnog poziva je pružanje tehničke i finansijske podrške pripremi i realizaciji ugradnje solarnih sistema za vlastite potrebe na objekte individualnog stanovanja na području općine Ilidža.

Aktivnost se provodi u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj – faza III" (GED III), koji finansira Švedska, a implementira kancelarija UNDP-a u Bosni i Hercegovini i ima za cilj potaknuti građane, vlasnike privatnih objekata da koriste solarne panele, kao mjeru podrške tranziciji ka čistoj energiji, borbi protiv zagađivanja zraka i energetskog siromaštva, smanjenju emisije stakleničkih plinova i broja građana koji boluju od respiratornih bolesti u Bosni i Hercegovini.

Javnim pozivom omogućeno je subvencionisanje ugradnje solarnih sistema za vlastite potrebe na stambenim objektima u iznosu do 50% vrijednosti nabavke i ugradnje opreme. Osim subvencije, za kvalifikovane podnosioce prijava, obezbijeđeno je finansiranje od Općine Ilidža i UNDP-a u cjelokupnom iznosu za:

* izradu tehničke dokumentacije za solarni sistem koji će biti predmet realizacije i finansijske podrške,

* kontrolu kvaliteta izrađene tehničke dokumentacije,

* stručni nadzor tokom izvođenja radova.

Na Javni poziv mogu se prijaviti sve zainteresovane osobe koje su vlasnici/suvlasnici stambenih objekata individualnog stanovanja, u kojima borave, na području općine Ilidža.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 20. 8. 2024. godine do 17:00 sati, a dodatna pitanja u vezi Javnog poziva mogu se dostaviti na adresu [email protected] sa naznakom "Javni poziv za subvencionisanje ugradnje solarnih sistema na području Općine Ilidža" u periodu od 19. 7. do 13. 8. 2024. godine.

Detaljnije informacije kao i obrasci za prijavu na Javni poziv mogu se pronaći na web stranicihttps://procurement-notices.undp.org/view_notice.cfm?notice_id=98373

#BiH #OpćinaIlidža #solarnipaneli #subvencije