Članak

REAKCIJA

Saudijska Arabija tvrdi da nije umiješana u gađanje jemenske luke Hodeidah

(Patria) - Saudijska Arabija je u nedjelju objavila saopštenje u kojem se kaže da nije umiješana u napad na jemenski lučki grad Hodeidah, javila je Al Arabiya.

Izraelska vojska je u subotu objavila da je njen borbeni avion bombardovao vojne ciljeve Husa u Jemenu, kao odgovor na napade te grupe na Izrael posljednjih mjeseci.

Glasnogovornik ministarstva odbrane Kraljevine Turki al-Maliki rekao je da „Saudijska Arabija nema nikakve veze niti je umiješana u gađanje Hodeide“. Dodao je da Kraljevina „neće dozvoliti nijednom entitetu da naruši njen vazdušni prostor“.

Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da prati „vojnu eskalaciju“ s „velikom zabrinutošću“, dodajući da to može „učvrstiti trenutnu napetost u regionu i naštetiti tekućim naporima da se okonča rat u Gazi“. Ministarstvo je pozvalo na suzdržanost i potvrdilo stalne napore Saudijske Arabije da podrži mir u Jemenu i postigne regionalnu sigurnost.

Husi su prijavili najmanje tri smrtna slučaja u napadu Izraela i obećali su da će uzvratiti.
Kasno u nedjelju, Izrael je saopštio da je njegov protivraketni odbrambeni sistem Arrow 3 oborio raketu zemlja-zemlja ispaljenu iz Jemena. Prije presretanja, sirene za zračni napad oglasile su se u lučkom gradu Eilatu na Crvenom moru u južnom Izraelu, zbog čega su stanovnici tražili zaklon.

#Husi #Izrael #Jemen #SaudijskaArabija #Svijet