Članak

MOŽE LI OBAVLJATI DUŽNOST

Republikanci pozivaju Bidena da podnese ostavku na mjesto predsjednika

(Patria) - Više od deset republikanaca pozvalo je američkog predsjednika Joea Bidena da se povuče u nedjelju nakon što je okončao svoju kandidaturu za reizbor, rekavši da njegova nespremnost da nastavi kampanju postavlja pitanja o njegovoj sposobnosti da nastavi vladati, javio je Reuters.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson, američki senator J.D. Vance, nominovani potpredsjednik Donalda Trumpa na izborima 5. novembra, i drugi zakonodavci pozvali su osamdesetojednogodišnjeg aktuelnog predsjednika da se povuče s funkcije.

Biden je u svojoj izjavi insistirao da će završiti svoj mandat, koji završava 20. januara 2025. godine, a kolege demokrate su te najave opisali kao „smiješne“.

„Ako Joe Biden nije sposoban da se kandiduje za predsjednika, nije sposoban da služi kao predsjednik. Mora odmah da podnese ostavku. 5. novembar ne može doći dovoljno brzo“, rekao je Johnson, koji je sljedeći na redu za predsjednika poslije potpredsjednice Kamale Harris.

Drugi, uključujući republikanskog senatora Markwaynea Mullina, pozvali su Bidenov kabinet da ga smijeni s funkcije pozivajući se na 25. amandman na Ustav SAD-a. Malo je vjerovatno da će Bidenov kabinet, sastavljen od zvaničnika koje je birao predsjednik, to učiniti.

Upitan o pozivima za ostavku, demokratski senator Chris Coons iz Delawarea, bliski Bidenov saradnik, rekao je: „Mislim da je to smiješno.“

Portparol Bijele kuće Andrew Bates rekao je da će Biden nastaviti da služi.

„Raduje se što će završiti svoj mandat i dati još historijskih rezultata za američki narod“, rekao je Bates.

„To uključuje nastavak smanjenja troškova, otvaranje radnih mjesta i zaštitu socijalnog osiguranja dok se suprotstavlja MAGAnomics agendi koja bi pogoršala inflaciju i odvela nas u recesiju.“

Republikanski senator Rick Scott i zastupnici Elise Stefanik, Tim Burchett i Mike Waltz također su pozvali Bidena da podnese ostavku.

#JoeBiden #SAD #Svijet