Članak

PREDSJEDNIČKA UTRKA

Trump kaže da će Kamalu Harris biti lakše poraziti nego Bidena

(Patria) - Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump izjavio je da misli da će potpredsjednicu Kamalu Harris biti lakše poraziti na izborima u novembru nego demokratskog predsjednika Joea Bidena, koji se ranije tog dana povukao kao kandidat svoje stranke, javio je Reuters.

„Harris će biti lakše pobijediti nego što bi bilo Joea Bidena“, rekao je Trump za CNN.

Trump i njegova kampanja kasnije su također napali Bidena i Harris na društvenim mrežama govoreći da Biden nije sposoban da nastavi obavljati funkciju predsjednika.
Biden je u nedjelju završio svoju kampanju za reizbor nakon što su demokrate izgubile vjeru u njegovu mentalnu oštrinu i sposobnost da pobijedi Trumpa. Biden je podržao Harris kao zamjenu.

Na svojoj platformi Truth Social u nedjelju, Trump je rekao da Biden „nije bio sposoban da se kandiduje za predsjednika, a svakako nije sposoban da služi“. Trump je potom rekao: „Mi ćemo mnogo patiti zbog njegovog predsjedništva, ali ćemo vrlo brzo popraviti štetu koju je napravio.“

Tramp i Biden su uglavnom bili izjednačeni u anketama, ali nakon debate neke su ankete
pokazale da je Trump malo ispred predsjednika u utrci za novembarske izbore.

Trumpova kampanja je već započela razgovore o tome kako će preraspodijeliti resurse kampanjeza mogućnost da Biden odustane, rekao je u nedjelju izvor s direktnim saznanjima o tome. S obzirom na to da bi bilo koji alternativni demokratski kandidat vjerovatno imao različite prednosti i slabosti od Bidena, rekla je ta osoba, predsjednikovo odustajanje bi zahtijevalo preispitivanje gdje će potrošiti reklamne dolare i kako rasporediti resurse.

Javno, savjetnici i saveznici Trumpove kampanje novinarima su govorili da nisu zabrinuti zbog suočavanja s Harris jer je jednostavno mogu povezati s Bidenovim dosijeom na funkciji, posebno u vezi s imigracijom i inflacijom. Kažu da će pokušati da prikažu Harris i bilo kog drugog kandidata demokrata, kao da su lijevo od Bidena u raznim politikama.

Nakon što je Biden odustao, Trumpova kampanja je rekla da je Harris bila Bidenov „glavni pokretač“.

Zvanični kanal Republičkog nacionalnog komiteta na YouTubeu objavio je jučer popodne dvominutni video u kojem napada Harris zbog imigracione politike, navodeći da je zanemarila to pitanje.

Posljednjih sedmica, Trumpova kampanja i neki od njegovih saveznika pokrenuli su preventivne političke napade na Harris kako bi je pokušali diskreditovati usred mogućnosti da bi mogla zamijeniti Bidena na predsjedničkoj listi stranke 2024. godine.

U martu 2021. Biden je rekao da će Harris predvoditi napore s Meksikom i državama Centralne Amerike u rješavanju problema ilegalne imigracije. Republikanci su iskoristili to kako bi je optužili da nije zaustavila tok miliona migranata koji ilegalno prelaze u Sjedinjene Države, iako nikada nije bila direktno odgovorna za osiguranje južne granice.

#DonaldTrump #izbori #JoeBiden #SAD #Svijet