Članak

VLAST

U Kantonu Sarajevo sve napetije: ZNG 'zaratio' sa SDP-ovim ministrom Magodom

(Patria) - Predizborna kampanja je počela i za razliku od mnogih, kao i uvijek do sada, ZNG će se držati svojih načela političke korektnosti. No, čini se da je nekim od naših partnera u vlasti zasmetalo što će ZNG u koaliciji s kolegama iz PZP-a imati odlične i ozbiljne kandidate za načelnike pojedinih opština, pa su odlučili, u svom stilu da to i pokažu, saopćeno je iz Pokreta Za nove generacije.

Vezano za medijske objave koje su došle od strane resornog ministra za kulturu i sport gospodina Kenana Magode i njegovih pojedinih stranačkih kolega želimo da saopštimo da je gospodin Magoda, nadamo se slučajno. zaboravio spomenuti da su ovim projektima Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje I MLADE podržani i omladinski pogoni četiri sportska kluba, jedan UNSA fakultet koji su, sa dvije institucije kulture ponudile projekte namijenjene talentovanim budućim mladim naučnicima, budućim umjetnicima (studentima UNSA akademija) i mladim sportistima.

Dakle, nismo sigurni kako u resoru koji po svom imenu i djelokrugu se bavi pitanjem mladih podrška ovim institucijama za ovaj tip projekata je „nenamjensko trošenje“. Nadalje bitno je napomenuti da je usvajanje budžeta za 2024. i priprema ovih projekata počela mnogo prije donošenja zakona kojim se od Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade očekuje da poveća podršku prema NUB BiH. Stoga nije bilo moguće ove novce naknadno usmjeriti ka novonastaloj obavezi.

S druge strane, mi smo jako sretni kada recimo Ministarstvo saobraćaja podrži Saobraćajni fakultet UNSA ili Ministarstvo za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice podrži Mašinski fakultet UNSA, i uopće ne postavljamo pitanje da li se na nekim od vodećih pozicija ovih institucija nalaze bivše ili sadašnje partijske kolege ili ministri gospodina Magode. Naprotiv, mi to prepoznajemo to kao ulaganje u visoko obrazovanje KS i od srca pozdravljamo.

Bitno je napomenuti da su direktori kulturnih institucija koje je ministra Magoda spomenuo, a koje je podržalo Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje I MLADE, bili na tim funkcijama mnogo prije formiranja ZNG-a i njihovi rezultati su u tom period, a i poslije toga, bili izuzetno zapaženi i višestruko nagrađivani.

Koliko možemo da se sjetimo ministar Magoda je nerijetko hvalio njihov trud, angažman i rezultate. S druge strane, nikome ne bi trebala smetati značajna izdvajanja za institucije poput BKC i nekih drugih pozorišta i ustanova kulture, a na čijem su čelu ljudi bliski ne samo stranci iz koje dolazi ministar Magoda nego i njemu lično, ako isti ostvaruju odlične rezultate.

Na kraju ne želimo biti maliciozni pa reći da bi novac izdvojen za „driftanje“ bolida na sarajevskim ulicama i preferiranje određenih privrednih subjekata i njihovo javno eksponiranje pod pokroviteljstvom Ministarstva culture i sporta, pokrio potrebe mnogih značajnih institucija, uključujući i NUB BiH. Preusmjeravanje tog novca ka tim institucijama od strane ministra Magode bilo bi u najmanju ruku očekivano s obzirom na medijske PR istupe koje je uvaženi ministar imao glede donošenja Zakona o privremenom sufinansiranju sedam institucija kulture od državnog značaja iz kantonalnog budžeta.

Za razliku od ministra Magode mi bismo podršku Ministarstva za kulturu i sport Nacionalnoj univerzitetskoj biblioteci BiH podržali i javno pohvalili.

Kao potvrdu tih riječi koristimo priliku da pohvalimo nastojanje federalne ministrice profesorice Duraković (stranačke kolegice gospodina Magode) koja, prema našim saznanjima, upravo traži načina da određena interventna sredstva s federalnog nivoa, a koja su u prethodnim godinama bila stalno dodjeljivana NUB BiH, ipak i ove godine stavi na raspolaganje, te je s tim u vezi poslala i određene upite ka kantonalnom resornom ministarstvu, na koje će promptno biti odgovoreno.

No, kako rekosmo, kampanja polako počinje, i ne zamjeramo onima koji traže medijski prostor za sebe i svoje kolege, no podsjećamo opštinski izbori ne bi smjeli utjecati na rad kantonalne vlasti. Ako ne zbog partnera, onda svakako ne zbog građana Kantona Sarajevo kojima ova vlast treba da služi.

ZNG je u koaliciji sa SDP-om i ostalim strankama Trojke u Kantonu Sarajevo.

Njihov klub "jezičak je na vagi" za opstanak vlasti Trojke u ovom kantonu.

#bih #BKC #KenanMagoda #MašinskiFakultet #PokretZaNoveGeneracije #PZP #SaobraćajniFakultet #UNSAAkademija #ZNG