Članak

REPUBLIKA SRPSKA

S Dodikove televizije oštre reakcije, za federalnog ministra samo riječi hvale!?

(Patria) - Ne stišavaju se reakcije iz Dodikovih redova nakon otkazivanja dolaska srbijanskih policajaca u BiH. Nakon što je potvrđeno da od svega neće biti ništa, ta je vijest, kao i reakcije na sve, i dalje glavna tema medija pod kontrolom režima Milorada Dodika. Najavljeni dolazak nekoliko policajaca iz Srbije u Banjaluku, Trebinje i Foču političari u Federaciji BiH su nazvali "velikosrpskim projektom". Iz vladajućeg režima u RS odgovaraju da je u pitanju mržnja prema svemu što je srpsko, a iz Beograda poruka da policajci iz Srbije neće doći u BiH.

-Imajući u vidu da bošnjački političari u BiH od najnormalnije stvari policijske saradnje u turističkoj sezoni kreiraju političke spletke i prijetnje, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije neće uputiti policajce u Republiku Srpsku, kako to ne bi bio vještački razlog za napade na Srbiju i srpski narod, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je izjavio da je Srbija spremna da sarađuje sa svima u BiH u okviru policijske saradnje.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije neće dozvoliti nikome da traži u ovome izgovore za sukobe i pripreme za rat. Zato nećemo slati policajce u Republiku Srpsku, kako to ne bi bio vještački razlog za napade na Srbiju i srpski narod. Ako je to problem za BiH, što inače nije problem za Hrvatsku 14 godina i Crnu Goru 12 godina, ne moramo ni da šaljemo nikoga niti da imamo bilo kakvu policijsku saradnju, rekao je Dačić.

Iz SDA raspoređivanje pripadnika MUP-a Srbije u Banjaluci, Foči i Trebinju nazvali su dijelom "velikosrpskog projekta", Demokratska fronta od Voijeća ministara BiH traži da izda nalog Graničnoj policiji BiH i da se spriječi dolazak policajaca iz Srbije, a bivši Javni servis RTRS, a danas režimsko glasilo ističe odgovor ministra Nenada Nešića koji je kazao:

- Nažalost, SDA, DF lažnog Hrvata Željka Komšića i dalje žive u ratnim godinama i svuda vide imaginarne neprijatelje. MUP Srbije garant je mira i stabilnosti kako u Srbiji, tako i u regionu i sve naše bezbjednosne agencije uspješno sarađuju sa MUP-om Srbije, poručio je Nešić.

-Bez oružja, u uniformama svoje policije rade u skladu s nalozima nadležnih rukovodioca u policijskim upravama. Neće boravak policijskih službenika MUP-a Srbije dovesti u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, već upravo oni koji mrze, poručuje ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan.

- Sramni su histerični komentari bošnjačkih političara povodom najavljenog dolaska pripadnika MUP-a Srbije u Srpsku tokom turističke sezone jer takvu saradnju imaju sve zemlje regiona i šire. Neće boravak policijskih službenika MUP-a Srbije dovesti u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, već upravo oni koji mrze. Neće oni zakomplikovati odnose BiH i Republike Srpske, već ih vi komplikujete svojom mržnjom i raspirivanjem iste. A problem je mržnja pojedinaca zasnovana na iracionalnim činjenicama prema svemu što dolazi iz Srbije i ima predznak "srpsko", kaže Karan.

-U strankama Bakira Izetbegovića i Željka Komšića ne mogu propustiti nijedan dan da ne ispolje otvorenu mržnju prema Srbiji, prema Srbima i prema svemu što nosi bilo kakav srpski prefiks, kazao je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

- Svaki postupak koji dolaze iz Srbije, oni bi da okarakterišu kao čin agresije, kaže Kovačević.

- Zato im se priviđaju velikosrpske ideologije, velikosrpski projekti i slično. Od jednog policajca oni vide čitav bataljon. U takvim političkim šizofrenijama nema prostora za realnost, a realnost je da MUP Srpske štiti sve građane bez obzira na nacionalnu pripadnost, što će raditi i u budućnosti, zajedno sa kolegama iz Srbije, kaže Košarac.

Zanimljivo je kako su se u prilogu RTRS-a mogle čuti samo riječi hvale ministra policije FBiH Ramu Isaka, koji je kazao da je sve urađeno u skladu sa procedurama, te da međupolicijska saradnja nije agresija, prenosi Slobodna Bosna.

#Dolazak #Napadi #Patria #Policajci #Politika #Projekat #Rat #Reakcije #Saradnja #Srbija #bih