Članak

DVODNEVNA POSJETA

Visoki vojni predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva u NATO-u i EU posjetio BiH

Vojni predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva u NATO-u i EU (MILREP) boravio je u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

(Patria) - Vojni predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva u NATO-u i EU (MILREP) boravio je u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

General-pukovnik Ian Cave CB podvukao je posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva i NATO-a sigurnosti na Zapadnom Balkanu, kao i produbljivanju saradnje između sigurnosnih okvira Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

MILREP je predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva u vojnom odboru NATO-a.

Cave je uključen u razgovore na visokom nivou koji imaju za cilj da osnaže regionalnu stabilnost i promovišu strateška partnerstva.

Ova posjeta je pokazala predanost Ujedinjenog Kraljevstva teritorijalnom integritetu i sigurnosti BiH, te doprinosi naporima za sprječavanje konflikta na Zapadom Balkanu.

Posjeta je upriličena u okviru rastućeg angažmana Ujedinjenog Kraljevstva u polju odbrane.

Zvanični sastanci uključivali su razgovore sa zamjenicima ministra odbrane Galićem i Goganovićem, tokom kojih je general Cave naglasio neupitnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini, kao i predanost NATO-a regionu.

Cave je također posjetio EUFOR kako bi stekao bolji uvid u mogućnosti za Ujedinjeno Kraljevstvo da osnaži vojnu saradnju i da podršku našim zajedničkim ciljevima.

Jačanje veza i iskazivanje podrške EUFOR-u i njihovoj misiji bili su cilj ovog sastanka.

General Cave se sastao i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Josipom Brkićem, kako bi saznao više o strateškoj perspektivi BiH po pitanju saradnje sa NATO-om i težnji ka članstvu.

Razgovor je fokusiran na napredak BiH u složenom političkom kontekstu, te na identificiranju oblasti u kojima Ujedinjeno Kraljevstvo može obezbijediti podršku daljoj izgradnji vojnih kapaciteta, uključujući i kroz naša partnerstva u NATO-u i EU.

Ova posjeta dodatno pokazuje posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva odbrani regionalne stabilnosti i jačanju partnerstva u polju odbrane sa NATO-om i EU.

#UjedinjenoKraljevstvo #BiH #nato