Članak

TRAJE RASPRAVA

Hoće li Njemačka zbog električnih automobila ograničiti brzinu na Autobahnu?

U Njemačkoj nikada nije prestala rasprava o ograničenjima brzine na Autobahnu, odnosno dijelovima njemačkih autocesta na kojima ograničenja nema.

(Patria) - U Njemačkoj nikada nije prestala rasprava o ograničenjima brzine na Autobahnu, odnosno dijelovima njemačkih autocesta na kojima ograničenja nema.

Sindikat policije (GdP) traži ograničenje brzine na autocestama od 100 km/h. Time, kako kažu, žele povećati sigurnost u saobraćaju i zaštititi okoliš i klimu.

"Zbog smanjene brzine smanjuje se potrošnja, a time i emisije štetnih tvari iz vozila - to služi kao mjera zaštite klime.

Različite studije pokazale su da usporavanje saobraćaja vodi do značajnog smanjenja nesreća sa smrtnim ishodom i teško povrijeđenih učesnika u saobraćaju", navodi se u zajedničkoj izjavi, koju je potpisao i niz drugih udruženja.

Predsjednik policijskog sindikata u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji Michael Mertens tvrdi da je zbog sve većeg broja električnih automobila nužno ograničenje brzine na autocestama, prenosi HAK Revija.

Električna vozila ne mogu se kretati brzinama iznad 130 km/h bez dramatičnog skraćivanja dometa. Zbog toga vozači voze brzinama koje su niže od ograničenja.

A to, prema Sindikatu policije, vodi do opasnih situacija u saobraćaju, odnosno dolazi do kolizije puno bržih automobila i onih koji štede struju vozeći, na primjer, 100 km/h.

#električniautomobili #Njemačka #Svijet