Članak

SARAJEVO

Državni ministri danas o izmjeni Zakona o VSTV-u BiH

Vijeće ministara BiH na današnjoj će sjednici u Sarajevu, zakazanoj s početkom u 14 sati, razmatrati novi tekst Nacrta zakona o izmjeni Zakona o VSTV-u BiH.

(Patria) - Vijeće ministara BiH na današnjoj će sjednici u Sarajevu, zakazanoj s početkom u 14 sati, razmatrati novi tekst Nacrta zakona o izmjeni Zakona o VSTV-u BiH.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza je nakon prošle sjednice Vijeća ministara BiH novinarima izjavio da već treću sjednicu Ministarstvo pravde predlaže izmjene Zakona o VSTV-u, kojim nastoje produžiti rok za formiranje odjela koji bi trebao provjeravati imovinu sudija i tužilaca.

- Predložili smo i da sve one osobe koje su u međuvremenu imenovane mogu preuzeti funkciju do formiranja odjela i do danas mi nije objašnjeno, iako sam zahtijevao pojašnjenje, zašto treći put nema podrške da se taj zakon podrži.

Predstavnici iz Rs predložili su da se odgodi i nadam se da ćemo uskoro i to pitanje riješiti - kazao je tada Bunoza.

Vijeće ministara BiH danas će razmatrati i Informaciju o implementaciji 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, čiji je predlagač Direkcija za evropske integracije BiH.

Dnevni red čini i Prijedlog izvještaja o radu Vijeća ministara BiH za 2023. godinu, čiji je predlagač kabinet predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Na predloženom dnevnom redu je i Informacija o realizaciji Centralnoevropskog programa razmjene za univerzitetske studije u BiH u 2023. godini.

Ministri bi se u drugom krugu glasanja trebali izjasniti o Strateškom okviru za reformu sektora pravde u BiH za period 2023-2027. godina.

#Vijeceministara #VSTV #BiH