Članak

LIDER SBIH

Efendić o propustu institucija BiH: Klasičan primjer kakve neznalice vode našu državu

Ocijenivši kako se tu radi o realizaciji plana o razdruživanju i deklaracije "svesrpskog sabora", Efendić je rekao i kako je ta pojava krajnje skandalozna i opasna situacija.

(Patria) - Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić izjavio je u emisiji "Dan uživo" na N1 televiziji da je pojava kadeta Vojske Srbije u Bratuncu i Prijedoru veliki propust institucija BiH koje ništa nisu uradile da to spriječe.

Ocijenivši kako se tu radi o realizaciji plana o razdruživanju i deklaracije "svesrpskog sabora", Efendić je rekao i kako je ta pojava krajnje skandalozna i opasna situacija.

Dodaje da je to prilika da građani vide kojim neznalicama je država Bosna i Hercegovina prepuštena da je vode.

- Imate nekoliko ministarstava koja su morala da reaguju na ovakav potez, oni uopće ne znaju o čemu se radi.

Ministar Helez je rekao jučer da to nije vojska, već kadeti, pa dokaz da je Ministarstvo vanjskih poslova samo proslijedilo jednu takvu informaciju GP BiH, a u suštini imamo realizaciju plana o razdruživanju i deklaraciju "svesrpskog sabora" jako brzo.

Već u istom mjesecu nakon usvajanja deklaracije imamo nekoliko poteza - slijetanje helikoptera u Trebinje, dolazak vojske koja maršira - da li se radi o kadetima ili drugima je nebitno - smatra Efendić.

Opasnim je ocijenio da Srbija takvim činom pokazuje jednu vrstu ponižavanja građana Bosne i Hercegovine.

- Nezapamćeno je da se bez stvarne saglasnosti, sporazuma o vojnoj saradnji, vojne trupe nalaze na teritoriji BiH i Bratunca, svega nekoliko dana prije obilježavanja godišnjice genocida koji je obuhvatio i stanovništvo Bratunca koje se u tom trenutku nalazilo u Srebrenici - govori Efendić.

Prema njegovim riječima, najtužnije je da institucije Bosne i Hercegovine nisu pokušale da urade ništa da to spriječe.

Komentarišući izjavu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića da je to "oslobodilačka vojska i garant mira u BiH i regiji", Efendić je oštro reagovao:

"Čija oslobodilačka vojska? Koga je Srbija oslobađala u BiH? Znamo mi šta se dešavalo u Prijedoru i Bratuncu i da je u Haškom sudu osuđena jer nije spriječila genocid u BiH, a kompletan vojni i politički vrh Srbije osuđen je za ratne zločine u BiH.

Je li to oslobodilačka vojska koja je međunarodnim pravom presuđena za zločine u BiH? To je dio realizacije programa ili plana tzv. "svesrpskog sabora" koji je dugo pripreman, čija deklaracija predstavlja pokušaj da se spoji entitet Rs iz BiH i Srbija kroz ovakve aktivnosti i postavljanje normalnim pojave kao što je marširanje vojske Srbije kroz BiH.

Tragedija je da u BiH imamo institucije koje su to morale da spriječe - dodaje Efendić.

Ističe i da je istog plana potez NSRs da vrati u upotrebu grb Nemanjića i himnu "Bože pravde", ali i svečana sjednica s delegatima iz Srbije na kojoj će se obratiti Ana Brnabić.

- Problem je što institucije BiH ništa ne čine jer su prepuštene sljedbenicima politika koji su izvršili agresiju na ovu zemlju - naglašava Efendić.

Napominje i da Srbija to ne bi učinila da nije obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

- U MVP-u BiH ne razumiju šta to znači. Mislili su da su kadeti, pioniri, da je nešto vezano za sport i nisu reagovali i obavijestili Predsjedništvo, Ministarstvo odbrane itd. Vidjet ćemo šta će pokazati - zaključio je Efendić.

#MarširanjaVojnika #Prijedor #SemirEfendić #StrankazaBosnuiHercegovinu #VojskaSrbije #BiH