Članak

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković tvrdi: MVP BiH je postupio onako kako mu ovlasti dozvoljavaju

U skladu s procedurama, to smo uradili uobičajeno, onako kako uvijek radimo - kazao je danas Konaković.

(Patria) - Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kaže da je u MVP stigla najava o dolasku delegacije iz Srbije radi obilježavanja godišnjice bitke na Kozari, onako kako i inače stižu sve najave, te da je MVP BiH postupio u skladu sa zakonom, onako kako mu ovlasti dozvoljavaju.

- Dobili smo najavu i u skladu sa zakonom naša obaveza isključivo i jedino jeste da je proslijedimo na tri adrese, a to su Granična policija BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, odnosno Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i Uprava za indirektno oporezivanje.

U skladu s procedurama, to smo uradili uobičajeno, onako kako uvijek radimo - kazao je danas Konaković.

Dodaje da Granična policija BiH dalje u svom postupanju ima mogućnost, ukoliko procijeni da u toj najavi ima bilo šta sumnjivo, da osobe koje dolaze treba dodatno provjeravati, da nekome treba eventualno zabranjivati ulaz, onda komunicira Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) BiH i od nje zatraži dodatne provjere za pojedince ili cijelu grupu.

- Očigledno da nisu procijenili da treba dodatna provjera. U toj depeši piše da dolaze kadeti - policijski i vojni, da dolaze predstavnici Ministarstva za rad i boračka pitanja Vlade Srbije, predstavnici Vojske Srbije.

Ali stoji, isto tako, da dolaze nenaoružani, i stoji, isto tako, da dolaze u svečanim uniformama kako bi napravili defile povodom godišnjice bitke na Kozari - kazao je Konaković.

Dakle, dodaje, Granična policija nije tražila dodatne provjere, očigledno, i nije bilo nikakvih zabrana ulazaka.

- Zašto i je li trebalo, o tome možete s njima, jer je to isključivo njihova nadležnost. Pokušaj da se MVP-u BiH pripiše bilo kakva odgovornost je dio prljave kampanje na koju smo mi navikli.

Ali čudi me da neki visoki dužnosnici govore kako smo trebali na još neke adrese slati najave, da smo trebali slati Predsjedništvu, što je nonsens i potpuno je suprotno zakonskim procedurama po kojima ovo ministarstvo radi.

Mi smo oprezni kad je riječ o našem istočnom komšiji i "uvijek jednim okom otvorenim pazimo na ono što radi.

S druge strane, ovi naši populisti koji se na svaki mali pritisak društvenih mreža odjednom pretvaraju u neke branioce patriotskih prava i tekovina BiH, svojim reakcijama, pogotovo prema MVP-u, bili su vrlo nekorektni. Ali mi smo na to navikli - ističe Konaković.

Navodi i da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, u skladu sa zakonom, postupilo onako kako im njihove ovlasti dozvoljavaju.

- Mi nemamo pravo na provjere, nemamo pravo na zabrane, nemamo pravo bilo kome osporiti, to Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema u svojim nadležnostima i ne može to raditi.

Je li trebalo dodatno provjeravati da li je neko eventualno bio naoružan, je li trebalo s političkog aspekta dozvoliti da neko takav uđe ili ne uđe, to su stvari za sigurnosne agencije ove zemlje, za Graničnu policiju - tvrdi Konaković.

A kada je riječ o Graničnoj policiji, ističe da je to "devastirana institucija kojoj nedostaje više od 800 ljudi u sistemu, 800 graničara, čuvara granica nedostaje jer su nam to prethodne vlasti ostavile u rasulu", prenosi Fena.

- Upravo oni koji danas kreiraju tu prljavu kampanju ostavili su nam devastiranu Graničnu policiju kojoj pruža pomoć MUP Rs u kontroli graničnog pojasa BiH zato što oni sami nemaju dovoljno ljudi. I o tome sam više puta govorio - naveo je Konaković.

Dodaje da su pokrenuli procedure kako bi je ojačali, ali je zbog malog kapaciteta za obuku budućih graničnih policajaca potrebno nekoliko godina da se to stanje dovede u red.

- Treba uzeti u obzir i činjenicu, kada budemo analizirali da li su postupili u skladu sa svojim nadležnostima, da je riječ o jednoj instituciji koja teško funkcioniše - kazao je Konaković.

Na kraju je naveo da s razlogom treba biti oprezan kada je riječ o Srbiji "koja nije naš dobronamjeran komšija".

- Srbija nije dobronamjeran komšija Bosni i Hercegovini, zalazi duboko u teritorijalni integritet, suverenitet BiH, pogotovo u zadnjim mjesecima kada Vučić ne krije svoje prave ambicije i naravno zbog toga treba biti oprezan. I uvijek treba biti oprezan kada je o njima riječ.

S druge strane, ovi naši domaći populisti koji ne poznaju ni domaće zakonodavstvo, vole dokazivati svoj patriotizam na ovim temama. Treba biti oprezan, ali ne treba paničariti - zaključio je Konaković.

#ElmedinKonaković #MinistarstvoVanjskih #Prijedor #VojskaSrbije #BiH