Članak

UVEZANI SISTEMI

Iranska centralna banka: Rusija i Iran finalizuju integraciju nacionalnih platnih sistema

(Patria) - Moskva i Teheran su finalizovali integraciju ruskog Mir i iranskog Shetab platnog sistema, rekao je guverner iranske Centralne banke Mohammad Reza Farzin, javio je TASS.

„Tokom sastanka strane su finalizovale uslove za povezivanje ruskog platnog sistema Mir sa iranskim Shetabom i ovaj projekat je ušao u operativnu fazu“, rekao je Farzin po povratku iz Sankt Peterburga, gdje je razgovarao s guvernerkom ruske Centralne banke Elvirom Nabiullinom.

Farzin je rekao da se u prvoj fazi, koja počinje 22. augusta, „bankovne kartice iranskog sistema Shetab mogu koristiti kao Amber pametne kartice na svim bankomatima širom Rusije i da će građani Irana moći da podižu rublje sa ruskih bankomata koristeći svoje kartice.“

„Druga faza uključuje mogućnost plaćanja karticama ruskih građana u Iranu“, rekao je Farzin, dodajući da će u trećoj fazi Iranci moći da plaćaju karticom Shetab u ruskim trgovinama putem običnog bankovnog terminala.

U aprilu 2024. godine iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je projekt korištenja Mir kartica ušao u fazu implementacije. U maju 2022. potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak rekao je da zemlje razgovaraju o tome kako povezati platne sisteme Mir i Shetab.

#Iran #platnisistem #Rusija #Svijet