Članak

IZBORI

Iran ima novog predsjednika

(Patria) - Umjereni kandidat Masud Pezeškian, koji je obećao otvoriti Iran svijetu i pružiti slobode za kojima žude njegovi ljudi, pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u petak, rekao je iranski izvor Reutersu.

- Brojanje glasova je završilo i protukandidati su obaviješteni o rezultatu. Pezeškian je oko tri miliona glasova ispred svog tvrdokornog suparnika Saida Džalilija - rekao je izvor koji je želio ostati neimenovan, prenosi Al Jazeera.

Ranije je ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo da Pezeškian vodi u utrci prema prvim rezultatima, dodajući da su prva izvješća pokazala da je odaziv bio oko 50 posto veći nego u prvom krugu.

Drugi krug je uslijedio nakon glasanja 28. juna s povijesno niskim odazivom, kada se više od 60 posto iranskih glasača suzdržalo od prijevremenih izbora za nasljednika Ebrahima Raisija, nakon njegove smrti u helikopterskoj nesreći.

Radi se o tijesnoj utrci između skromnog reformiste Pezeškiana, jedinog umjerenog u prvotnoj grupi od četiri kandidata, i tvrdolinijaškog bivšeg nuklearnog pregovarača Džalilija, nepokolebljivog zagovornika produbljivanja veza s Rusijom i Kinom.

#AlJazeera #Glasova #Iran #MasudPezeškian #Ministarstvo #NuklearniPregovarač #Odaziv #Rezultati #SaidDžalili #Slobode #Svijet