Članak

SAD

Trump čestitao Farageu, a ignorisao novog britanskog premijera Starmera

Bivši američki predsjednik Donald Trump proslavio je u petak izbor kolege populiste Nigela Faragea za britanski parlament, zanemarivši pritom novog premijera Keira Starmera, javio je AFP.

Farageova antiimigraciona Reformska stranka Ujedinjenog Kraljevstva osvojila je treći najveći broj glasova, ali je pod britanskim izbornim sistemom zauzela samo pet mjesta, dok je Starmerova laburistička stranka ubjedljivo pobjedila.

„Čestitam Nigelu Farageu na njegovoj velikoj POBJEDI za poslaničko mjesto usred uspjeha stranke Refrom na izborima u UK-u. Nigel je čovjek koji zaista voli svoju zemlju!“, napisao je Trump na svojoj platformi Truth Social.

Farage je dugogodišnji Trumpov saveznik, koji ga je nazvao „gospodin Brexit“, a ranije je rekao da bi Britanac uradio „odličan posao“ kao ambasador UK-a u Washingtonu. Farage je pobornik Brexita koji je izabran u parlament iz svog osmog pokušaja i ne krije da želi da preuzme sada glavnu opozicionu Konzervativnu stranku, koju su na biralištima savladali laburisti.

„Postoji ogromna praznina na desnom centru britanske politike i moj posao je da je popunim“, rekao je nakon udobne pobjede u Clactonu, u istočnoj Engleskoj.

#Brexita #DonaldTrump #Farageova #KeiraStarmer #Kraljevstva #NigelFarage #Reformska #Starmerova #TruthSocial #Ujedinjenog #Svijet