Članak

WASHINGTON

NATO saveznici će na samitu otkriti ukrajinski 'most ka članstvu'

(Patria) - Saveznici NATO-a na samitu u Washingtonu sljedeće sedmice će otkriti plan „mosta ka članstvu“ za Ukrajinu i objaviti korake za jačanje protivzračne odbrane Kijeva, rekao je u petak visoki američki zvaničnik, javio je Reuters.

„Saveznici će ponovo potvrditi da je budućnost Ukrajine u NATO-u, daće značajne nove najave o tome kako da povećavamo vojnu političku i finansijsku podršku NATO-a Ukrajini. Ovo je dio ukrajinskog mosta ka NATO-u“, rekao je zvaničnik novinarima.

Američki predsjednik Joe Biden, koji se bori da ostane kandidat za reizbor nakon loše debate protiv republikanca Donalda Trumpa, biće domaćin liderima članica NATO-a od utorka u Washingtonu. Očekuje se da će Biden održati rijetku samostalnu konferenciju za novinare tokom samita.

Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskiy, koji je bezuspješno lobirao za politički poziv za članstvo u NATO-u na samitu u Vilniusu prošlog ljeta, rekao je da bi ovogodišnji samit trebao riješiti pitanje pozivanja Kijeva da se pridruži. Očekuje se da će Zelenskiy prisustvovati samitu.

Visoki američki dužnosnik opisao je plan „most do članstva“ kao prilično značajan koji će uključivati ​​koordinaciju obuke, logistiku i razvoj snaga. „Ovo je veoma ozbiljan napor da se Ukrajina dovede u poziciju...u kojoj će biti spremna da preuzme svoje uloge i odgovornosti unutar alijanse prvog dana“, rekao je zvaničnik.

Visoki američki dužnosnik je također rekao da će SAD i neki saveznici u NATO-u objaviti nove korake „kako bi ojačali ukrajinsku protivzračnu odbranu i vojne sposobnosti kako bi pomogli Ukrajini da se danas brani“.

#Američki #JoeBiden #Kijeva #NATO #Protivzračne #Saveznici #Ukrajinu #VolodymyrZelenskiy #Washingtonu #Zvaničnik #Svijet