Članak

ZAMJENA PROJEKTILA

Troškovi američkog nuklearnog raketnog programa penju se na oko 160 milijardi dolara

(Patria) - Troškovi programa zračnih snaga za zamjenu zastarjelih nuklearnih projektila porasli su na oko 160 milijardi dolara sa 95,8 milijardi dolara, javio je Reuters pozivajući se na tri izvora.

Projekat, koji je sada nazvan Program interkontinentalnih balističkih projektila Sentinel, dizajnirao je i njime upravlja Northrop Grumman i ima za cilj da zamijeni zastarjele rakete Minuteman III.

Njegova najnovija cijena porasla je za oko 65 milijardi dolara u odnosu na procjenu troškova za 2020. godinu, prema američkom zvaničniku, izvršnom direktoru industrije i pomoćniku na poslu koji su upoznati s tim pitanjem. Ovo bi moglo primorati Pentagon da smanji obim projekta ili vremenski okvir, rekao je drugi izvršni direktor industrije.

Bloomberg je ranije u petak izvijestio da je nova cijena bila oko 141 milijardu dolara, a Pentagon procjenjuje izmjene u izgradnji i rasporedu. Northrop Grumman je odbio da komentariše. Pentagon nije komentarisao cifru, ali je rekao da očekuje da će dati novu procjenu troškova oko utorka.

Nova procjena troškova Sentinela nadmašuje povećanje na „najmanje“ 131 milijardu dolara koje je Ratno zrakoplovstvo objavilo u januaru. To je pokrenulo Zakon Nunn-McCurdy, zakon iz 1982. godine koji zahtijeva od Pentagona da formalno opravda Kongresu važnost programa čiji su jedinični troškovi nabavke porasli više od 25% iznad osnovne linije.

Očekuje se da će ministar odbrane Lloyd Austin dostaviti to obavještenje sljedeće sedmice. Iako čelnici zračnih snaga tvrde da je Sentinel ključan za održavanje američkog nuklearnog odvraćanja, Pentagon je zatražio od industrije procjenu troškova za program produženja vijeka trajanja za postojeći inventar projektila Minuteman III, prema dokumentima koje je vidio Reuters.

Povećane procjene troškova vrše pritisak na druge prioritete zračnih snaga poput programa borbenih aviona Next Generation Air Dominance, prema dva izvora. Drugi potencijalno ugroženi programi uključuju razvoj hipersoničnog oružja, B-21 bombarder i razne svemirske inicijative.

#B21Bombarder #HipersoničnoOružje #LloydAustin #MinutemanIII #NextGenerationAirDominance #NorthropGrumman #ProgramInterkontinentalnihBalističkih #RatnoZrakoplovstvo #Sentinel #ZakonNunnMcCurdy #Svijet