Članak

EURO 2024

Francuska ide na Španiju, Ronaldov Portugal kući

Izvjesno je da smo večeras posljednji put u dresu Portugala na Evropskom prvenstvu gledali Cristiana Ronalda, kojeg su Francuzi večeras poslali u historiju.

(Patria) - Selekcija Francuske izborila je plasman u polufinale Evropskog prvenstva nakon što je večeras poslije penal drame eliminisala Portugal rezultatom 5:3, piše Faktor.


Za Trikolore su pogađali Dembele, Fofana, Kounde, Barcola i Hernandez, dok su kod Portugala sigurni sa bijele tačke bili Ronaldo, Bernardo Silva i Mendes, a Joao Felix je pogodio stativu.

Izvjesno je da smo posljednji put u dresu Portugala na Evropskom prvenstvu gledali Cristiana Ronalda, kojeg su Francuzi večeras poslali u historiju.

Prva trećina prvog poluvremena protekla je u ispitivanju snaga. Tek u 16. minuti vidjeli smo prvi udarac prema golu. Bruno Fernandes je pokušao sa 20-ak metara, a Saliba je to ramenom odbio u korner.


Odgovorio je Theo Hernandez, koji je "ispalio projektil", ali je njegov udarac odbranio Diogo Costa. Minut kasnije golman Portugala je zaustavio i pokušaj Mbappea. Ujedno, to je bilo sve što se tiče prvog poluvremena.

Drugih 45 minuta ponudilo nam je mnogo više uzbuđenja. Nakon sat igre prva velika prilika za Portugalce. Bruno Fernandes je pucao nakon dobre lopte u prostor, no Mike Maignan se bacio i odbranio njegov pokušaj. Lopta se odbila do Cancela, koji je pokušao lijevom nogom, ali je promašio cijeli gol.


Dvije minute kasnije nova velika prilika za Portugalce. Leao je odigrao povratnu loptu za Vitinhu koji dobro puca s desetak metara, ali odbranio je i to čuvar mreže Trikolora.

Potom su uslijedile dvije prilike za Francuze, ali Kolo Muani i Camavinga nisu bili precizni. U 74. minuti prijeti i Dembele, no nije pogodio okvir gola.


Do kraja meča nije bilo promjene rezultata, pa se otišlo u produžetke.


U dodatnih pola sata bolje šanse imali su Portugalci, ali mreže su mirovale, pa smo pobjednika dobili nakon penal-lutrije u kojoj su s(p)retniji bili Francuzi.

#EURO #EURO2024 #Francuska #fudbal #Portugal #sport