Članak

DRUGI KRUG GLASANJA

Drugi pokušaj smjene Nenada Nešića u Predstavničkom domu PS BiH 16. jula

(Patria) - Naredna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za utorak, 16. juli 2024. godine.

Na dnevnom redu su Prijedlog amandmana II. na Ustav Bosne i Hercegovine, predlagač poslanici iz Kluba DF-a: Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš u prvom čitanju, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o administrativnim taksama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH u drugom čitanju.

Pred zastupnicima će se naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine.

S obzirom da na prošloj sjednici 20. juna nije bilo potrebne entitetske većine za smjenu ministra sigurnosti Nenada Nešić, novi pokušaj bit će na ovoj sjednici.

Ukoliko Kolegij nije postigao saglasnost, što je izvjesno, onda slijedi glasanje. Samo u slučaju da iz RS ne bude više od pet zastupnika protiv smjena može proći odnosno sve zavisi od glasova opozicije iz RS.

Na prošloj sjednici 21 zastupnik je glasao za smjenu, a protiv je bilo 11, dok su dva zastupnika bila suzdržana. Ukoliko bi i prošla Nešićeva smjena u Predstavničkom domu PS BiH, teško da se to može očekivati u Domu naroda PS BiH.

Na dnevnom redu Predstavničkog doma PS BiH su i brojni izvještaji, a postoji mogućnost uvrštavanja u dnevni red i drugih materijala za čije razmatranje do sjednice Doma budu ispunjeni uslovi.

#glasanje #NenadNešić #Parlament #smjena #BiH