Članak

HRVATSKA

Milanović zbog hakerskih napada traži sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, iz Vlade kažu da za tim nema potrebe

Nakon što su ruski hakeri napali i kompanije Badel i Labud, i u zamjenu za ukradene podatke zatražili otkupninu, o svemu se oglasio i državni vrh Hrvatske.

(Patria) - Nakon što su ruski hakeri napali i kompanije Badel i Labud, i u zamjenu za ukradene podatke zatražili otkupninu, o svemu se oglasio i državni vrh Hrvatske.

Predsjednik Zoran Milanović zatražio je i sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, javlja RTL.

"Učestali cyber napadi na državne institucije i kompanije svakako su još jedan dodatni razlog - uz sve one razloge o kojima je predsjednik Republike već više puta javno govorio - za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost", poručili su iz Ureda predsjednika Hrvatske.

Iz Vlade, pak, neslužbeno, stižu poruke da za tim nema potrebe jer nadležne službe rade svoj posao.

Podsjetimo, nakon što je napad na svom X profilu detektirala platforma HackManac, koja prati cyber napade diljem svijeta, sve su potvrdili i iz Badela.

"Vjerovatno je došlo do neovlaštenog kopiranja manjeg dijela poslovne dokumentacije i posljedično tome neovlaštenog kopiranja manjeg dijela poslovne dokumentacije i posljedično tome neovlaštenog pristupa poslovnim i ličnim podacima koji su uobičajeni dio takve dokumentacije.

Odmah po utvrđivanju incidentne situacije poduzete su aktivnosti s ciljem oporavka kompromitiranih sistema, onemogućavanja daljnjih neovlaštenih pristupa računarskoj infrastrukturi te forenzičke analize", objasnili su.

Iz Badela su poručili i da se njihovi poslovni procesi obavljaju neometano.

Podsjetimo, prošle sedmice na meti hakera bile su i druge hrvatske institucije, ali i KBC Zagreb.

#hakerskinapadi #ZoranMilanović #region #Slovenija