Članak

KONVENCIJA U SARAJEVU

Bečarević: Za državu se otima, a mi svoje institucije jednostavno poklanjamo

Predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Sarajevo Almir Bečarević obratio se večeras na Konvenciji koju su pod sloganom "Bosna je naša - Bosanska" organizovali Krug 99 i Čuvari Bosne.

(Patria) - Predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Sarajevo Almir Bečarević obratio se večeras na Konvenciji koju su pod sloganom "Bosna je naša - Bosanska" organizovali Krug 99 i Čuvari Bosne.

Potencirao je da se danas u medijima znatno veći prostor daje nekim manje značajnim temama, poput recimo pjevanja pod šatorima predsjednika Rs Milorada Dodika, dok se neke suštinski važne za opstanak države Bosne i Hercegovine neopravdano zanemaruju.

- Ljudima treba stalno govoriti, jer mi postajemo pasivni. Za državu se otima. Institucije se ne daju, a mi ih trenutno dajemo, jednostavno ih poklanjamo.

Ne talasaj - to se pojavilo prije dvije godine. Ma bit će bolji, ne talasaj. A oni su samo gori i neće nikad biti bolji.

Kad uzmete tekst sa svesrpskog sabora, pored svih onih floskula, prvo što im je zajedničko i šta hoće je zajednički obrazovni sistem. To im je prvo, a tek onda ide infrastruktura.

Ja u posljednjih godinu i po dana svakih 45 dana slušam o cesti preko Šćepan Polja, a ne slušam o cesti ka Bihaću. Pa je li Bihać u Bosni?

U svim segmentima smo u defanzivi, jer taj govor koji treba da imamo prema našim sugrađanima, mislim da je zanemaren i nije dovoljno glasan koliko je glasan s istoka i zapada.

Sve nas je manje i manje, ljudi odlaze, i to obrazovani. Oni koji žele naći majstora, to je prava umjetnost. U mnogim stvarima kasnimo. Treba se boriti. Ono što čini državu su institucije, one su napadnute.

Primjer je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) - raspisuju konkurs, imaju pet ljudi, tu nema konstitutivnih naroda. I oni idu dalje. A mi stalno u nekoj defanzivi.

Doći ćemo u situaciju da ćemo mi ovdje postati pastorčadi u svojoj zemlji. Mi je moramo unaprijediti ali pasivnim odnosom i prikazom šta neko tamo radi, da li pjeva pod šatorom, a ne sa vašom riječju da naučimo nešto, ne znam da li idemo u dobrom smjeru.

Dajte da se taj smjer promijeni, da naši sugrađani osjete ovu zemlju kao svoju, da svima bude ne tijesno, nego široko - zaključio je Bečarević.

#AlmirBečarević #BosnaiHercegovina #Bosnajenašabosanska #konvencija #BiH