Članak

KONVENCIJA U SARAJEVU

Halilović: Nema nikakve podjele Bosne i Hercegovine

Halilović je govorio o aktuelnom odnosu Srbije i Hrvatske prema BiH, istakavši da te dvije zemlje duže od jednog stoljeća njeguju i u kontinuitetu provode hegemonističke velikodržavne doktrine prema BiH.

(Patria) - Neće proći podjela Bosne na srbijansku i hrvatsku Bosnu, niti na evropsku i rusko-BRICS-ovsku Bosnu, poručio je večeras bivši diplomata i profesor Enver Halilović u svom obraćanju na Konvenciji "Bosna je naša - Bosanska", koja se održava u Sarajevu.

Halilović je govorio o aktuelnom odnosu Srbije i Hrvatske prema BiH, istakavši da te dvije zemlje duže od jednog stoljeća njeguju i u kontinuitetu provode hegemonističke velikodržavne doktrine prema BiH.

- I to posebno u političkim formulama Bosna je istorijska srpska zemlja, odnosno Bosna je povijesno hrvatska zemlja. One su apsolutno identične današnjoj ruskoj formuli - Ukrajina je ruska zemlja - govori Halilović.

Ističe da preimenovanje bosanskih pravoslavaca i bosanskih katolika u Srbe i Hrvate predstavlja temeljnu činjenicu historije BiH s jedne, i historije Hrvatske i Srbije s druge strane.

- Navedeni slogani Srbije i Hrvatske nisu bili samo deklarativno-politički, već i nasilnički i zločinački. Takve su bile zločinačke legalne i paradržavne vojne i policijske strukture hrvatskog, odnosno srpskog udruženog zločinačkog poduhvata - paradržava Rs i Herceg-Bosne, koje su formirali Slobodan Milošević i Franjo Tuđman.

Danas su te ideologije dobile nove savremene forme koje se podvode pod nešto savremenije pojmove - srpski svet i hrvatski svijet. Geografija ovih pojmova direktno ulazi u i zahvata teritoriju BiH - ističe Halilović.

Prema njegovim riječima, zloupotrebom Dejtonskog mirovnog sporazuma o paralelnim odnosima između Srbije i Rs, odnosno Hrvatske i FBiH, Srbija i Hrvatska su u dobroj mjeri pravno i politički anektirale i uključile BiH u svoje državne infrastrukture - u obrazovne, kulturne, izborne, političke sisteme.

Hrvatska je dala državljanstvo bosanskim Hrvatima, uključila ih u najviši državni organ zakonodavne vlasti kao posebnu izbornu jedinicu Hrvatske. Sada joj je prioritetan cilj politička teritorijalizacija bosanskih Hrvata na prostoru nekadašnje paradržave Herceg-Bosna. U politici Hrvatske ne postoji Rs kao prostor bosanskih Hrvata.

Srbija je "Deklaracijom svesrpskog sabora" uključila Rs u svoj pravni sistem kao monoetnički srpski prostor, srušila ustavno-pravni poredak i status ostalih naroda u Rs, urušila ustavni poredak BiH. Time je potpuno srušila Dejtonski mirovni sporazum kao jedna od njegovih potpisnica - ističe Halilović.

Naglašava da je spomenuta deklaracija aneksionistički dokument Srbije, dok je dokument Rs o razdruženju s FBiH iredentističko-secesionistički akt - i oba su antiustavna i antidejtonska.

Apelovao je na sve političke stranke u Parlamentu BiH i Vijeću ministara BiH da hitno donesu zakon o restituciji i povratu imovine prilagođen modelu svih postkomunističkih država u EU.

- Na srbijansku antiustavnu i antidejtonsku "deklaraciju svesrpskog sabora" PIC se nije osvrnuo skoro nijednom rečenicom. Penzionisani visoki predstavnik Christian Schmidt je samo konstatirao da deklaracija ruši dejtonski Ustav, ali nije poduzeo nikakve sankcije protiv vlasti Rs.

Nije poslao pisanu protestnu notu Srbiji o ovom antidejtonskom i antidržavnom dokumentu. Nije s njime upoznao ni Vijeće sigurnosti UN čiji je predstavnik u ovoj zemlji.

Više nemamo nikakvog razloga da Schmidta smatramo visokim predstavnikom UN-a za BiH. On je više visoki predstavnik Hrvatske za FBiH i Srbije za Rs.

U funkciji srbijanskog predstavnika za Rs, predstavio se kao zaštitnik srpskoga sveta. U funkciji hrvatskog predstavnika za FBiH napravio je i teritorijalizirao tzv. hrvatsko predstavljanje i legalizirao veću etničku diskriminaciju koja nikada nije bila prisutna ni svojstvena BiH - ističe Halilović.

Dodaje da Vijeće ministara BiH ni Parlament još nisu informisali Vijeće sigurnosti UN o antiustavnom i antidejtonskom karakteru deklaracije. Od Vijeća sigurnosti UN nisu tražili ni bilo kakav oblik zaštite. Niti poslali pisanu protestnu notu Srbiji.

- Dejtonski sporazum vodi u podjelu Bosne na srbijansku i na hrvatsku, na evropsku i na rusko-BRICS-ovsku Bosnu. Ova konvencija ima glavni cilj da poruči onima koji su i gluhi ili nedovoljno čuju - nema nikakve podjele BiH - zaključio je Halilović.

#BosnaiHercegovina #Bosnajenašabosanska #EnverHalilović #konvencija #politika #BiH