Članak

PREDSJEDNIK KRUGA 99

Kulenović: Konvencija je put jačanja državotvorne svijesti i definisanja dugoročnih politika!

U sarajevskom hotelu "Holiday" večeras se održava Konvencija koju su pod sloganom "Bosna je naša - Bosanska" organizovali Krug 99 i NVO Čuvari Bosne.

(Patria) - U sarajevskom hotelu "Holiday" večeras se održava Konvencija koju pod sloganom "Bosna je naša - Bosanska" organizuju Krug 99 i NVO Čuvari Bosne.

Skup je otvorio predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, rekavši da se pod sloganom "Bosna je naša - Bosanska" misli doslovno na sve žitelje naše države kojima ona pripada kao prirodno ili građansko pravo državljanstva.

- Na početku smo namjeravali da u ovim teškim historijskim okolnostima za napredak naše države, organizujemo svenarodni miting "Za suverenu Bosnu i Hercegovinu!".

Našoj inicijativi su se odmah odazvale neke nevladine organizacije i predstavnici akademske zajednice, te četiri od sedam pozvanih parlamentarnih stranaka. Njihovi predstavnici govorit će na večerašnjem skupu.

U istom sastavu je formiran i Organizacioni odbor koji je pažljivo pratio u protekla skoro dva mjeseca dešavanja u i oko Bosne i Hercegovine i procijenio da će u nadolazećem vremenu biti potrebe i nužnosti da se organizuje svenarodni miting u cilju senzibiliziranja domaće i inostrane javnosti pred opasnostima etnonacizma koji svim sredstvima hoće da ostvari stare ratne ciljeve u novim geopolitičkim okolnostima.

Dakako, imali smo u vidu doktrine podjela i hegemonije nad Bosnom i Hercegovinom, kao i najnoviju "Deklaraciju svesrpskog sabora" i "Deklaraciju Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH" te već formirane naddržavne institucije i odnose koji su nastali pod okriljem specijalnih i paralelnih veza.

Ova Konvencija nije naš odgovor njima, već kristaliziranje našeg društvenog dogovora o bosanskoj Bosni - naveo je Kulenović.

Naglašava da je Konvencija put ka jačanju naše državotvorne svijesti, ali i način filtriranja i definisanja najvažnijih i dugoročnih političkih opredjeljenja i vizija moderne bosanske države i društva koje mogu i trebaju biti pokretačka snaga državotvornog pouzdanja i jedinstva.

- Jedinstvo akademske zajednice, političkih stranaka, civilnog društva i građana o temeljnim vrijednostima i najvažnijim pitanjima države bit će generativna snaga otpora svim sredstvima protiv rušenja naše bosanske države i izgradnje moderne nacije - govori Kulenović.

Prema njegovim riječima, građani s pravom očekuju odgovornost svih akademskih i političkih struktura na definisanju i postizanju državotvornog jedinstva o ključnim pitanjima države i njene odbrane i zaštite.

- Stranačke razlike o taktičkim, operativnim ili posebnim političkim pitanjima i temama su normalne u procesu stranačkog nadmetanja, koji ne trebaju biti smetnja borbe za temeljne ciljeve države i društva.

Pozivam vas na državotvorno jedinstvo o našoj bosanskoj Bosni! Ostavimo po strani u ovim presudnim vremenima za državu neslaganja o drugorazrednim pitanjima, lične sujete i međusobne animozitete.

Antibosanske i hegemonijske politike i strategije su uporne i jedinstvene, a bosanska, državotvorna, uveliko razbijena i nejasna o putevima i ključnim državnim strategijama.

Niko nema pravo na uzmicanje, niti komociju i vjerovanje da će se nevolje mimoići laviranjem "između kišnih kapi" i neprincipijelnim ustupcima.

Pred nama ne stoji lagan put. Politička neprosvijećenost masa, dijela akademske zajednice i medija, neprosvijećenost u kategorijama moderne evropske nauke i političke prakse je samoobmanjujuća i manipulativna protiv interesa nezavisnosti i suvereniteta bosanske države.

Ono što nije jasno u pojmu nije ni u djelatnoj stvarnosti. Usađeni hegemonijski vokabular je nametnut u posljednjih sto godina. On je zavodnički, a praktično politički osvajački, ekspanzionistički, etnoteritorijalni i etnonacionalistički, antibosanski, dakle.

Naše mase, mnoge naše političke elite, naše znanstvene također, moraju se suočiti sa potrebom političke emancipacije u savremenim kategorijama demokratskog svijeta i nauke o politici, državi i društvu.

Bez toga nećemo izići iz podaništva hegemonijskim silama i opake pozicije corpusa separatuma po naš napredak u slobodi, već ostanak u poziciji posebnog slučaja izvan i mimo modernog demokratskog svijeta - dodaje Kulenović.

Napominje da je najvrijednija ostavština ZAVNOBiH-a obnovljena bosanska državnost.

- Ali istrajavanje na ideologijama koje su odbačene i u regiji i svijetu, ideologije "konstitutivnih naroda" naspram zajednice svih slobodnih građana, liberalne demokracije, držat će nas, kao i proteklih trideset i više godina, u stanju zarobljene države i urušenog društva.

Hoćemo modernu državu primjerenu građanskom uređenju svijeta u kojem živimo, hoćemo modernu državu, našu bosansku Bosnu. I o tome će se s razlogom više govoriti večeras.

Ne mogu se više praviti kompromisi niti ustupci nasuprot našeg prirodnog i moralnog prava da tražimo otklanjanje političkih, institucionalnih, ekonomskih, moralnih i metafizičkih posljedica udruženih zločinačkih poduhvata i genocida, a posebno odgovornost uključenih država u otklanjanju tih posljedica.

I na kraju, sigurnosno pitanje mora biti jedno od najvažnijih političkih pitanja, od mjesne zajednice do države. Nije dovoljno pouzdanje u postojeće institucije u okolnostima njihovog stalnog slabljenja i urušavanja.

Treba svugdje gdje je to moguće primjeriti tim okolnostima institucionalno djelovanje i njihov sadržaj. Prvi korak ka tome mora biti unošenje u nastavne planove i programe predmeta samozaštite stanovništva, uključujući sve oblike neprijateljskog djelovanja, od klasičnih do hibridnih, kao i cyber zaštite.

Neka je vječna bosanska Bosna - zaključio je Kulenović.

#AdilKulenović #BosnaiHercegovina #Bosnajenašabosanska #ČuvariBosne #konvencija #Krug99 #BiH