Članak

POTVRDIO DARMANIN

Francuska će u nedjelju angažovati 30.000 policajaca da spriječe moguće nerede na izborima

Drugi krug izbora odlučit će hoće li krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen dobiti parlamentarnu većinu prvi put u historiji i osnovati novu vladu.

(Patria) - Gotovo 30.000 policajaca bit će raspoređeno širom Francuske kasno u nedjelju, nakon drugog kruga parlamentarnih izbora, kako bi spriječili nerede pošto je troje kandidata bilo napadnuto, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

Drugi krug izbora odlučit će hoće li krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen dobiti parlamentarnu većinu prvi put u historiji i osnovati novu vladu.

Predizborna kampanja obilježena je političkim napetostima, ali i rastućim nasiljem.

Darmanin kaže da će "jako paziti" na sigurnost u nedjelju navečer, kada će biti objavljeni izborni rezultati.

- Gotovo 5.000 policajaca bit će raspoređeno u Parizu i okolini kako bi "osigurali da radikalna ljevica i radikalna desnica ne iskoriste situaciju kako bi izazvali haos - kazao je Darmanin za France 2 TV.

Ističe da je četvero ljudi uhapšeno zbog napada koji se dogodio sinoć. Napadnuta je bila glasnogovornica vlade Prisca Thevenot i njeni saradnici dok su postavljali predizborne plakate.

Thevenot nije povrijeđena, no njen zamjenik i stranački aktivist jesu. Napala ih je grupa od oko 10 mladih koji su uništavali plakate.

Kandidatkinju Nacionalnog okupljanja u departmanu Savoie Marie Dauchy u srijedu je napao trgovac na tržnici.

Uz to, 77-godišnji zamjenik gradonačelnika u malom gradu kod Grenoblea na jugoistoku Francuske udaren je u četvrtak ujutro u lice kada je postavljao plakat za Oliviera Verana, bivšeg glasnogovornika predsjednika Emmanuela Macrona.

U međuvremenu, posljednja ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi mogao uspjeti plan mainstream stranaka da spriječe krajnju desnicu da osvoji apsolutnu većinu.

Ispitivanje Harris Interactive za časopis Challenges pokazalo je da će Nacionalno okupljanje dobiti 190 do 220 zastupničkih mjesta od ukupno 577, a Republikanci (desni centar) 30 do 50.

To bi moglo isključiti mogućnost osnivanja manjinske krajnje desne vlade koja bi imala podršku dijela republikanaca.

Ispitivanje je objavljeno nakon što je više od 200 kandidata s cijelog političkog spektra povuklo svoje kandidature kako bi otvorili put kandidatu koji ima najveće izglede pobijediti kandidata Nacionalnog okupljanja u njihovoj izbornoj jedinici, što se naziva "republikanska fronta".

No, još se ne zna hoće li birači podržati taj plan.

#Francuska #izbori #nasilje #policajci #Svijet