Članak

UZ PODRŠKU OSCE

Ured za borbu protiv korupcije objavio Registar ugovora o djelu i Registar javnih poziva za imenovanje u javnom sektoru KS

(Patria) - Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo na svojoj stranici objavio je Registar ugovora o djelu i Registar javnih poziva za izbor i imenovanje u organima nadzora, upravljanja i rukovođenja u javnom sektoru Kantona Sarajevo, te elektronski plan integriteta.


Šef Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić kazao je da Ured na ovaj način završava izgradnju sistema transparentnosti u Kantonu Sarajevo, te da je preostalo da se uspostavi registar koncesija u KS.


"Ako je korupcija bolest, onda je transparentnost lijek. Danas se suočavamo sa mnogo zloupotreba u svim procesima. Analizom smo utvrdili visokorizične procese kroz dodjele ugovora o djelu, objavljivanjem javnih poziva za nosioce javnih funkcija i provedbu mjera iz planova integriteta. Registri će se moći koristiti u različite svrhe s ciljem otkrivanja i sprječavanja korupcije u javnom sektoru", kazao je Kafedžić.

Napominje da antikorupcijski sistem u Kantonu Sarajevo sigurno ide u korak s praksama u zemljama Evropske unije. Sačinjavaju ga ljudski resursi, pravni okvir i informacioni sistem.


"Registar ugovora o djelu je transparentan, efikasan, centraliziran sistem kontrole. Ured nema u ovom trenutku kapacitete da sve to nadzire, zbog toga je važno da mediji u saradnji sa organizacijama civilnog društva i Uredom svakodnevno u ovim podacima traže i prijave nepravilnosti", dodao je šef Ureda.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Thomas Busch kazao je da će predstavljeni analitički izvještaji omogućiti javnosti da prati provedbu antikorupcijskih mjera u javnim institucijama u Kantonu Sarajevo koje doprinose djelotvornijoj provedbi Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo.


"Registri će podlijegati sudu javnosti, razotkrivajući neke od najrizičnijih procesa u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo i pomažući da se unaprijedi povjerenje javnosti. Pored toga, analitički izvještaji o provedbi antikorupcijskih mjera će povećati transparentnost unutar javnih institucija u Kantonu Sarajevo. Uvođenje digitalnih alata u sprječavanje korupcije služi tome da unaprijedi povjerenje javnosti u kantonalne institucije. To omogućava uvid u neke od aspekata javnog djelovanja koji su najpodložniji korupciji. Stoga uspostavljanje ovih registara označava važan korak kao rezultat zajedničkih napora Vlade Kantona Sarajevo, Ureda za borbu protiv korupcije i Misije koja je pružila svoju podršku", izjavio je Busch.

#BiH #javniregistri #ugovoriodjelu #Uredzaborbuprotivkorupcije #ErduanKafedžić #OSCE