Članak

PREDSJEDNIČKI KANDIDATI

Trump vodi protiv Bidena u novim anketama New York Timesa i Wall Street Journala

(Patria) - Prema odvojenim istraživanjima javnog mnijenja koju su u srijedu objavili New York Times i Wall Street Journal, Donald Trump je uspostavio znatnu prednost nad predsjednikom Joeom Bidenom u utrci za Bijelu kuću od kada su dva kandidata raspravljala prošle sedmice, javio je Reuters.

Biden je obećao da će ostati u predsjedničkoj utrci tokom razgovora sa predizbornim osobljem u srijedu i pokušao je uvjeriti najviše demokrate na Capitol Hillu da je sposoban za ponovni izbor, uprkos njegovom zastajkivanju i klimavom nastupu u debati prošle sedmice.

Anketa New York Timesa i Siena Collegea pokazala je da je Trump ostvario prednost od šest postotnih poena - 49% prema 43% - nad Bidenom među registrovanim biračima za koje je Times smatrao da će vjerovatno glasati na izborima 5. novembra. To je bilo najveće Trumpovo vodstvo u anketi Timesa/Siene od 2015. godine, kada je vodio kampanju uoči pobjede na izborima 2016. godine. Među svim registrovanim glasačima u anketi, Trump je vodio sa devet bodova.

Anketa Wall Street Journala pokazala je da Trump ima prednost od šest bodova u odnosu na Bidena, u poređenju sa dva poena prednosti u istraživanju koje je list sproveo u februaru.

U obje ankete, koje su sprovedene širom zemlje, ispitanici su primjetili da je Bidenova dob, 81 godina, uticala na njegovu popularnost. Oko 80% ispitanika u Journala, koji je anketirao 1.500 registrovanih birača od 29. juna do 2. jula, reklo je da je Biden prestar da bi se kandidovao za drugi mandat. Ta anketa je imala marginu greške od 2,5 procentnih poena.

Anketa Timesa, koja je anketirala 1.532 registrovana birača od 28. juna do 2. jula, pokazala je da veliki dijelovi svih demografskih grupa, uključujući crne glasače i one koji su rekli da će i dalje glasati za njega, vide Bidena kao „previše starog da bi bio efikasan predsjednik.“ Anketa je imala marginu greške od 2,8 poena za registrovane birače.

Bidenov nastup u debati prošlog četvrtka protiv Trumpa (78) izazvao je zabrinutost među demokratama za njegovu budućnost kao njihovog predsjedničkog kandidata.

Anketa Reuters/Ipsos sprovedena od 1. do 2. jula pokazala je da su Tramp i Biden izjednačeni među registrovanim glasačima sa po 40% podrške. Ta je anketa pokazala da svaki treći demokrata vjeruje da bi Biden trebao odustati iz utrke.

#ankete #DonaldTrump #izbori #Svijet