Članak

NASTAVAK SJEDNICE

Predstavnički dom PS BiH oborio izvještaj VSTV-a za 2023. godinu

(Patria) - Predstavnički dom PS BiH na nastavku današnje sjednice nije usvojio Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2023. godinu.

Za izvještaj je glasalo 19 zastupnika, devet je bilo protiv, a sedam suzdržanih. Protiv su glasali zastupnici HDZ BiH i SNSD-a.

"Nema entitetske većine, izvještaj nije usvojen", kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Nebojša Radmanović.

Radi nedostatka entitetske većine, upućen je na usaglašavanje Kolegijumu Doma. Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je i prijedlog zaključka poslanika Šerifa Špage kojim Predstavnički dom PSBiH zadužuje Visoki sudski i tužilački savjet BiH da u što kraćem roku razmotri nacionalnu strukturu rukovodilaca pravosudnih funkcija u Hercegovačko – neretvanskom kantonu i istu uskladi sa odgovarajućim odredbama Ustava Federacije BiH.

Podsjećamo, VSTV se nalazi u nezavidnoj situaciji jer zbog nedostatka finansijskih sredstava i neusvojenog budžeta institucija BiH za 2024. godinu nije još uvijek formiran Odjel za integritet koji bi trebao provjeravati imovinu nosilaca pravosudnih funkcija.

U ovom trenutku 50 sudija i tužilaca ne može preuzeti dužnost jer ih nema ko provjeriti, a do kraja godine taj broj bi mogao biti već oko 200 osoba.

S druge strane jednoj članici VSTV-a istekao je mandat, a drugi ne može preuzeti bez izvršene provjere. Uskoro ističu mandati za još dvoje članova VSTV-a.

Obaveza vlasti BiH je da donesu novi Zakon o VSTV-u, a iz HDZ BiH čiji je ministar na čelu Ministarstva pravde BiH, ne kriju da žele novi ustroj VSTV-a.

Prema informacijama Patrije, neke od nadležnosti VSTV-a novim zakonom mogle bi biti ukinute ili prenesene na neka druga tijela.

#izvještaj #Predstavničkidom #sjednica #VSTV #BiH