Članak

DVIJE SEDMICE

VATRENI UDAR 2024 Vojska Srbije uvježbava izvođenje borbenih djelovanja

Kao opći ciljevi vježbe označeni su unapređenje sposobnosti prikupljanja i distribucije obavještajnih podataka

(Patria) - Vojska Srbije izvodi na poligonu Pasuljanske livade združenu taktičku vježbu "Vatreni udar 2024". Uvježbava se izvođenje borbenih djelovanja uz upotrebu bespilotnih letjelica za izviđanje i vatrenu podršku, saopćeno je iz srbijanskog Ministarstva odbrane.

Kao opći ciljevi vježbe označeni su unapređenje sposobnosti prikupljanja i distribucije obavještajnih podataka, povećanje efikasnosti vatrene podrške na suvremenom bojištu te provjera funkcionalnosti organizacije i jedinica vojske.

Na vježbi učestvuju jedinice kopnene vojske, ratne avijacije, protuzračne odbrane, snaga za specijalno djelovanje i protuelektronsku borbu te stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta, prenosi Nova.rs.

Angažirano je oko 1500 vojnika i više od 300 borbenih sredstava, uključujući i ona koja su u procesu modernizacije, razvoja i ispitivanja.

Vježba će trajati dvije sedmice. Na temelju nje bit će utvrđena ograničenja i potrebe za razvojem novih taktičkih načela, provjerit će se mogućnost za zaštitu i odbranu od napada iz zračnog prostora te identificirati potrebe za razvojem novih softverskih i hardverskih rješenja.

#MinistarstvoOdbrane #NovaRs #PasuljanskeLivade #ProtuzračnaOdbrana #RazvojNovihRješenja #SpecijalnoDjelovanje #TaktičkaVježba #VatreniUdar #VojnaSrbije #VojnotehničkiInstitut #Region