Članak

REAKCIJA DRŽAVNOG ZASTUPNIKA

Emrić: Dodik je i zvanično započeo postupak secesije Republike srpske, zašto ne reaguje Tužilaštvo BiH

(Patria) - Izjavom da je dokument o „mirnom razdruživanju“ završen Dodik je i zvanično započeo postupak secesije Republike Srpske dok, ni nakon tri dana od ovog konkretnog napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uopće ne reagira, navodi u svojoj reakciji Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Član 156. (Napad na ustavni poredak) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine je propisao da onaj ko upotrebom sile ili prijetnjom upotrebe sile, ili na neki drugi protivpravan način pokuša da promijeni ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili da svrgne njene najviše institucije, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.

"Nesumnjivo je da izrada dokumenta o „mirnom razdruživanju“ predstavlja konkretne radnje učinjene radi početka secesije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska koju već duže vrijeme zagovara, najavljuje i priprema predsjednik tog entiteta Milorad Dodik sa svojim saradnicima.

Kako izradom dokumenta o „mirnom razdruživanju“ i njegovom javnom predstavljanju predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, na protivpravan način pokušava promijeniti ustavni poredak Bosne i Hercegovine, to je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dužno odmah reagirati u skladu s članom 213. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine.

Saučesnici Milorada Dodika u pokušaju protivpravne promjene ustavnog poretka Bosne i Hercegovine su članovi Vlade Republike Srpske i Radne grupe za izradu Sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske sa Federacijom Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Sporazum o mirnom razdruživanju)", kaže Emrić.

Vlada Republike Srpske je na 71. sjednici, održanoj 30. 5. 2024. godine, donijela Rješenje o imenovanju Radne grupe za izradu Sporazuma o mirnom razdruživanju, sa zadatkom da sačini prijedlog predmetnog sporazuma
kojeg će Vlada Republike Srpske predložiti Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Kao što se vidi radi se o planiranim aktivnostima za secesiju bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska koje koordinira predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, te pozivam sve nadležne institucije i organe u Bosni i Hercegovini da spriječe ovaj očigledni čin napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

#JasminEmrić #Tužilaštvo #BiH

devedesetih:

"neka nam svijet pomogne"

"medjunarodna zajednica ce to srediti za par dana"

"medjunarodna zajednica nama garantuje ovo, ono, ..."

danas:

"tuzilastvo treba da radi svoj posao"

"tuzilastvo treba da reaguje"

i time su svi nasi problemi rijeseni. sve je super.

koliko smo puta ove frazetine culi, ja mislim da se umjetnoj inteligenciji puste snimke i tekstovi sa nasih medija, iskljucila bi se jadna od muke.

koliki smo mi debili, to na dunjaluku nema.