Članak

OČEKUJE SE NEKOLIKO HILJADA UČESNIKA

Prijave za učešće u Maršu mira 2024 produžene do 5. jula

(Patria) - Rok za prijavu na ovogodišnji "Marš mira 2024" je produžen do 5. jula 2024. godine.

Svi oni koji se ne prijave, a odluče da učestvuju u Maršu mira mogu se registrovati i 8. jula u Nezuku prije polaska "Marša mira", saopćeno je na FB stranici Marš mira.

Do sada se već prijavilo oko 2.000 učesnika, a očekuje se da će broj biti i veći kao i broj onih koji će se priključiti 8. jula.

Prijave za učešće na „Maršu mira 2024.“ mogu se izvršiti na sljedeći način:
- Slanjem podataka na e-mail: [email protected]
- Putem web stranice: www.marsmira.net
(Prijava pojedinci: http://marsmira.net/.../prijav.../prijava-ucesnika-pojedinci,
Prijava organizovane grupe: http://marsmira.net/.../prijava.../prijava-ucesnika-grupe)
- Putem FACEBOOK stranice Marša Mira

U toku je uređivanje i asfaltiranje dijelova trase Marša mira.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (opština Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (opština Srebrenica). Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida 11. jula, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

Trasa uključuje teško prohodne brdsko-planinske predjele (Udrč, 1043 m), gusto pošumljene predjele sa potocima, a prolazi i kroz određen broj povratničkih naselja, čije su gostoprimstvo ranijih godina osjetili mnogi učesnici ovog pohoda. Na svakoj od navedenih lokacija učesnici su u prilici vidjeti neko od značajnih mjesta iz ne tako davne prošlosti: mjesta na kojima je došlo do masovnih pogubljenja zarobljenih Bošnjaka, ili mjesta na kojima su pronađene primarne ili sekundarne masovne grobnice.

U toku Marša se na određenim lokalitetima održavaju kraći historijski časovi, na kojima se mogu čuti i svjedočenja preživjelih osoba učesnika "Marša smrti" iz 1995. godine, a mnoge od njih ćete biti u prilici lično upoznati, u koloni učesnika.

Marš mira traje tri dana, od 08. do 10. jula u godini, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara. Kolona polazi u 08. jula između 08:45h i 09:00h iz Nezuka, opština Sapna. Na potezu od Nezuka - kao polazišta, pa do Potočara - kao odredišta, učesnici prolaze slijedećom maršutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

#Maršmira #Potočari #Srebrenica #BiH