Članak

FORMULA 1

Russell iskoristio sudar Verstappena i Norrisa i iznenađujuće trijumfovao u Austriji

George Russell iznenađujući je pobjednik utrke Formule 1 za Veliku nagradu Austrije.

(Patria) - George Russell iznenađujući je pobjednik utrke Formule 1 za Veliku nagradu Austrije, voženu danas na stazi Spielberg.

Vozač Mercedesa sedam krugova prije kraja iskoristio je sudar Maxa Verstappena i Landa Norrisa, koji su se borili za prvo mjesto, piše Index.hr.

Russell je odnio svoju drugu pobjedu u karijeri i prvu ove sezone, kao i prvu ovosezonsku za svoju ekipu. Na postolju su još završili Oscar Piastri (McLaren) i Carlos Sainz Jr. (Ferrari).

Aktuelni prvak i lider u poretku Verstappen poprilično je uvjerljivo vodio većim dijelom utrke, no dvadesetak krugova prije kraja situacija se zakomplikovala nakon jednog sporog zaustavljanja u boksu vozača Red Bulla.

Norris mu se nakon toga približio i uslijedila je dramatična borba za prvo mjesto koja je trajala više krugova.

Sve je kulminiralo u 64. od 71 kruga, kada je došlo do kontakta između Verstappena i Norrisa. Obojica su nakon toga morali u boks, a vozač McLarena nije mogao nastaviti utrku.

Verstappen je zbog svega pao na peto mjesto, a na kraju je proglašen i krivim za sudar te je dobio 10 sekundi kazne, no to nije utjecalo na njegov plasman.



Uprkos slabom plasmanu, Verstappen je povećao prednost u ukupnom poretku nad svojim prvim pratiocima.

Trostruki aktuelni prvak vodi sa 237 bodova, a prate ga Norris sa 156 i Charles Leclerc, koji je danas bio 11., sa 150 bodova.

#Formula1 #LandoNorris #MaxVerstappen #utrka #sport