Članak

NIJE ISPUNIO NORMU

Bivši olimpijski pobjednik i svjetski rekorder Renaud Lavillenie ostao bez plasmana u Pariz

Bivši olimpijski pobjednik i svjetski rekorder u skoku s motkom, Francuz Renaud Lavillenie (37) nije se uspio plasirati na Olimpijske igre koje za manje od mjesec dana počinju u Parizu.

(Patria) - Bivši olimpijski pobjednik i svjetski rekorder u skoku s motkom, Francuz Renaud Lavillenie (37) nije se uspio plasirati na Olimpijske igre koje za manje od mjesec dana počinju u Parizu.

Lavillenie je na francuskom prvenstvu u Angersu trebao preskočiti 5,82 metara kako bi ispunio olimpijsku normu.

Međutim, nakon što je prekočio 5,60, 37-godišnji Francuz je tri puta podbacio na 5,72.

Lavillenie je olimpijski pobjednik iz Londona 2012. s preskočenih 5,97 metara, dok je četiri godine kasnije u Rio de Janeiru bio drugi sa 5,98 m.

Osvojio je i tri zlatne medalje na svjetskim dvoranskim prvenstvima, tri puta je bio evropski prvak na otvorenom, te tri put u dvorani.

Na svjetskim prvenstvima na otvorenom osvojio je i jednu srebrnu i četiri bronzane medalje.

Sa skokom 6,16 metara bio je svjetski rekorder duže od šest godina.

Lavillenie je svjetski rekord postavio 15. februara 2014. na godišnjem takmičenju Pole Vault Stars u rodnom gradu Sergeja Bubke - ukrajinskom Donjecku.

Francuz je preletio letvicu u prvom pokušaju na 6,16 m, što bio je novi apsolutni svjetski rekord, premašivši Bubkinih 6,14 m na otvorenom i 6,15 m u dvorani, za koje su neki smatrali da ih je nemoguće nadmašiti.

Njegov rekord nadmašio je Šveđanin Armand Duplantis koji je u februaru 2020. preskočio 6,17. Duplantisov aktuelni svjetski rekord iznosi 6,24 m.

#sport #Pariz #OlimpijskeIgre