Članak

PJONGJANG NERVOZAN

Sjeverna Koreja vidi Južnu Koreju, SAD i Japan kao azijsku verziju NATO-a

(Patria) - Sjeverna Koreja je kritikovala zajedničku vojnu vježbu Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Američkih Država održanu ovog mjeseca, objavili su državni mediji jutros, navodeći da takve vježbe pokazuju da se odnos između tri zemlje razvio u „azijsku verziju NATO-a“.

U četvrtak su tri zemlje počele velike zajedničke vojne vježbe pod nazivom „Freedom Edge“ koje uključuju mornaričke razarače, borbene avione i američki nosač aviona Theodore Roosevelt na nuklearni pogon, s ciljem jačanja odbrane od projektila, podmornica i zračnih napada.


Vježba je osmišljena na samitu u Camp Davidu prošle godine kako bi se jačala vojna saradnja usred tenzija na Korejskom poluostrvu koje proizlaze iz testiranja oružja Sjeverne Koreje.

Pjongjang neće zanemariti jačanje vojnog bloka koji predvode SAD i njihovi saveznici i zaštitiće regionalni mir agresivnim i nadmoćnim odgovorom, navodi se u saopštenju sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi novinska agencija KCNA, prenio je Reuters.

Ministarstvo je također saopštilo da Washington nastavlja napore da poveže Južnu Koreju i Japan s NATO-om, dodajući da su pokušaji Južne Koreje da isporuči oružje Ukrajini jedan primjer tog napora.

Južna Koreja je saopštila da će razmotriti mogućnost isporuke oružja direktno Ukrajini, u znak protesta protiv nedavnog pakta o međusobnoj odbrani potpisanog između sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Južna Koreja i Sjedinjene Države optužile su Pjongjang da isporučuje Rusiji oružje koje se koristi u ratu u Ukrajini. I Rusija i Sjeverna Koreja negiraju takve transakcije.


Vladajuća stranka Sjeverne Koreje održala je u subotu ključni sastanak, kojim je predsjedavao Kim, koji se osvrnuo na „odstupanja“ koja koče ekonomski razvoj i iznio fokus za drugu polovinu godine, objavili su državni mediji.

Sjeverna Koreja već dugo osuđuje zajedničke vježbe između Sjedinjenih Država i Južne Koreje kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Washingtona i Seula. Prošle godine su tri zemlje organizovale zajedničke vježbe pomorske raketne odbrane i borbe protiv podmornica kako bi poboljšale odgovore na prijetnje Sjeverne Koreje.

#FreedomEdge #Japana #JužnaKoreja #KimJongUna #NATO #Pjongjang #SjedinjeneAmeričkeDržave #SjevernaKoreja #TheodoreRoosevelt #VladimirPutin #svijet