Članak

NAKON OČAJNE DEBATE

Biden uvjerava donatore da je sposoban pobijediti Trumpa

Zabrinjavajući nastup Bidena na prvoj predsjedničkoj debati u četvrtak uznemirio je mnoge demokrate, koji Trumpa vide kao egzistencijalnu prijetnju američkoj demokratiji.

(Patria) - Predsjednik SAD-a Joseph Biden namjerava da pokuša uvjeriti svoje donatore da je sposoban pobijediti Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u novembru, nakon što je njegov loš nastup uplašio mnoge u stranci i izazvao sumnje u njegovo psihofizičko stanje.

Zabrinjavajući nastup Bidena na prvoj predsjedničkoj debati u četvrtak uznemirio je mnoge demokrate, koji Trumpa vide kao egzistencijalnu prijetnju američkoj demokratiji.

Bidenovo konfuzno ponašanje navelo je uredništvo New York Timesa da u petak izjavi kako bi trebalo da napusti utrku za prvog čovjeka SAD-a.

Demokratski donatori su privatno izrazili duboku zabrinutost zbog Bidenovog mentalnog stanja nakon debate.

U privatnim razgovorima razmatrali su spisak mogućih zamjena, koji uključuje guvernerku Michigana Gretchen Whitmer, guvernera Californije Gavina Newsoma i potpredsjednicu Kamalu Harris.

Neki donatori rekli su da će pauzirati svoje novčane donacije. Također su poručili da će prihodi od Bidenovog skupljanja sredstava tokom ovog vikenda skoro sigurno biti veliki jer su karte prodate i plaćene prije debate.

Nakon debate Biden je u petak u svojim govorima u Sjevernoj Karolini i New Yorku pokazao više energije, rekavši da vjeruje "srcem i dušom" da može obavljati funkciju predsjednika.

Njegov izborni štab je saopštio da je prikupio više od 27 miliona dolara u četvrtak i petak, uključujući i tri miliona dolara na prikupljanju sredstava u New Yorku fokusiranom na LGBTK+ zajednicu.

Međutim, Biden još uvijek treba da ublaži strahove izazvane debatom nakon što su se klipovi i mimovi koji ga ismijavaju proširili društvenim mrežama, a mora se suočiti i s pritiskom javnosti da odustane od trke.

#Biden #Debate #Demokrate #Donatori #Energija #Izbori #KamalaHarris #Novac #Trump #Zabrinutost #svijet