Članak

GENERALNI SEKRETAR UN

Guterres: Svijet 'ne uspijeva' da ispuni razvojne ciljeve

(Patria) - Rat i nedostatak finansiranja otežali su napredak ka vodećim razvojnim ciljevima Ujedinjenih nacija koji uključuju akciju za borbu protiv klimatskih promjena, upozorio je u petak generalnisekretar organizacije Antonio Guterres, javio je AFP.

U 2015. godini, zemlje članice UN-a usvojile su Ciljeve održivog razvoja, 17 ciljeva za transformaciju svijeta do 2030. godine, uključujući potpuno okončanje ekstremnog siromaštva i eliminaciju gladi. Ali Guterres je u petak rekao da “svijet dobiva lošu ocjenu”.

“Naš neuspjeh da osiguramo mir, da se suočimo s klimatskim promjenama i da pojačamo međunarodne finansije potkopava razvoj”, rekao je on na brifingu u New Yorku, otkrivajući najnoviju provjeru napretka na ciljevima.

“Moramo ubrzati akciju za ciljeve održivog razvoja i nemamo trenutak za gubljenje -- samo 17 posto ciljeva (je) na pravom putu.”

Napori da se novac i pažnja posvete ciljevima su više puta usporeni, uključujući pandemiju Covid-19, ratove u Ukrajini, Gazi i Sudanu, pogoršanje klimatskih katastrofa i naglo povećanje troškova života.

#AntonioGuterres #CiljeviOdrzivogRazvoja #Covid19 #EkstremnoSiromastvo #KlimatskeKatastrofe #KlimatskePromjene #MedjunarodneFinansije #Novac #Ratovi #UN #svijet