Članak

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Ovosedmičnu debatu Bidena i Trumpa gledalo manje Amerikanaca nego prije četiri godine

(Patria) - Prema CNN-u, prva debata između američkog predsjednika Joea Bidena i njegovog prethodnika Donalda Trumpa privukla je 47,9 miliona gledalaca na svim kanalima u četvrtak uvečer, što je mnogo manje u odnosu na 2020. godinu, javio je AFP.

Program, koji je producirao CNN, a vodila su ga dva njegova najpoznatija novinara, zaostao je za 35 posto u odnosu na 73,1 milion gledalaca koji su debatu pratili 29. septembra 2020., što je po prvi put suprotstavilo ista dva kandidata.

Druga debata na predsjedničkim izborima 2020. godine privukla je 63 miliona gledalaca. Uprkos ovom značajnom padu, gledanost za emitovanje uživo u četvrtak bila je najveća ove godine u SAD-u osim sportskih događaja, navodi CNN u saopštenju od petka.

Agencija za gledanost Nielsen broj gledalaca procijenila je na 51,3 miliona širom američkih mreža.

Kao domaćin debate, CNN je ponudio da se emituje na drugim kanalima, na šta su pristale sve glavne američke stanice, uključujući i rivalski Fox News.

Nešto više od devet miliona gledalaca pratilo je CNN, a Fox News 8,8 miliona, prema podacima samog kanala. CNN je prikupio 11,4 miliona gledalaca na svim svojim mrežama, 27 posto više od broja onih koji su se prijavili za
prvu debatu 2020. godine.

#Američkih #Cnn #Debata #DonaldTrump #FoxNews #JoeBiden #Nielsen #Septembra #Sopštenju #svijet