Članak

TEK NEDAVNO OTKRIVEN

Pored Zemlje danas će projuriti potencijalno opasan asteroid

Radi se o podosta velikom objektu - procjenjuje se da mu je promjer između 120 i 280 metara.

(Patria) - Pored Zemlje danas će projuriti potencijalno opasan asteroid 2024 MK, koji je otkriven tek prije nekih desetak dana.

Radi se o podosta velikom objektu, a procjenjuje se da mu je promjer između 120 i 280 metara, prenosi Index.hr.

Svemirski objekti od oko 25 metara će najvjerovatnije izgorjeti prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu i uzrokovati malu ili nikakvu štetu.

No, ako se to dogodi s asteroidom većim od 25 metara i manjim od jednog kilometra, priča je drugačija. Tada bi svemirsko tijelo moglo prouzrokovati lokalnu štetu na području udara.

NASA navodi da bi tijelo veće od jednog kilometra moglo uzrokovati negativne posljedice u globalnom smislu.

Mada je 2024 MK veći od 100 metara, dakle veličine zgrade, ipak nema razloga za paniku. Stručnjaci procjenjuju da će proći vrlo blizu Zemlje, ali ipak na sigurnoj udaljenosti.

Kako piše Virtual Telescope Project, asteroid je otkriven 16. juna 2024., a proći će na udaljenosti od 295.000 km, što je oko 77% prosječne udaljenosti Mjeseca od Zemlje.

Najbliže će nam biti danas u 15.49 sati po našem vremenu, kada će mu sjaj biti magnitude 8,5.



To bi bilo dovoljno da ga pratimo običnim dvogledom, no to neće biti moguće kod nas s obzirom na to da će tada biti dan.

Ako poželite pratiti ovaj događaj, možete otići na stranicu Virtual Telescope Project gdje će uživo prenositi prelet asteroida ili ga možete večeras pokušati "uloviti" teleskopom.

"Asteroid je otkriven 16. juna 2024., samo 13 dana prije nego će proći pored Zemlje. Ne predstavlja opasnost za našu planetu, ali činjenica da smo ga otkrili tek nedavno naglašava potrebu za poboljšanim sistemom otkrivanja potencijalno opasnih objekata", piše ESA.

Asteroidi, odnosno objekti NEO (engl. Near-Earth objects), često projure relativno blizu Zemlje, a mediji su skloni pretjerati s izjavama o njihovoj opasnosti samo na temelju toga što su svrstani u kategorije PHO i NEO, koje su zvučnog imena. No, šta te kategorije uopće znače?

NEO je svaki objekat koji u blizini Sunca prođe na udaljenosti manjoj od 1,3 AJ (AU, astronomska jedinica). AJ označava okvirnu udaljenost Zemlje od naše zvijezde i iznosi 150 miliona kilometara. To znači da se radi o tijelima koja će proći blizu naše planete u relativnom smislu.

Naprimjer, neki asteroid kategorije NEO može proći unutar udaljenosti od 6,3 miliona kilometara od naše planete, što je zapravo dosta daleko. Poređenja radi, Mjesec je od nas u prosjeku udaljen 384.400 kilometara.



Potencijalno opasan objekat (PHO) je ono svemirsko tijelo čiji je promjer veći od 140 metara i koje od Zemlje prolazi na udaljenosti 0,05 AJ (7.500.000 kilometara) ili manjoj.

#Asteroid #ESA #Mjesec #Mjesec #NASA #NEO #PHO #Sunce #VirtualTelescope #Zemlja #magazin1