Članak

BJELORUSKI LIDER

Lukašenko izvršio rekonstrukciju ključnih pozicija u Vladi

Državna novinska agencija BelTA citirala je Lukašenka kako je rekao da se "efikasnost mora povećati" i smanjiti birokratija.

(Patria) - Autoritarni bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko izvršio je jučer rekonstrukciju ključnih pozicija u Vladi i predsjedničkoj administraciji, prenosi RSE.

Državna novinska agencija BelTA citirala je Lukašenka kako je rekao da se "efikasnost mora povećati" i smanjiti birokratija.

Novi šef Lukašenkove predsjedničke administracije je bivši ambasador u Rusiji Dmitrij Krutoj.

Mjesto je upražnjeno od marta nakon što je Igor Sergeenko ušao u Predstavnički dom i postao predsjedavajući.

Lukašenko je također smijenio prvog zamjenika šefa predsjedničke administracije, ministra vanjskih poslova, zamjenika premijera, ministra poljoprivrede i industrije.

Nataliju Pjatkevič imenovao je za prvog zamjenika šefa administracije, a Maksima Rižankova za ministra vanjskih poslova.

Zamijenio je Sergeja Oleinika, koji je bio na poziciji ministra vanjskih poslova od 13. decembra 2022., nakon iznenadne smrti Vladimira Makeja 26. novembra 2022.

Yury Shuleika imenovan je za novog zamjenika premijera poljoprivrede, a Aleksandar Jafimov je postao ministar industrije. Svi imenovani su pod međunarodnim sankcijama.

#AleksandarLukašenko #Bjelorusija #Svijet