Članak

NE ŽELE RADITI PROTIV DRŽAVE

Klub Bošnjaka u Domu naroda PS BiH došao u Parlament, ali ne i na sjednicu

(Patria) - Klub Bošnjaka u Domu naroda PS BiH nije došao na današnji nastavak sjednice Doma naroda PS BiH koja je prekinuta 18. marta jer je tada na dnevni red uvršten prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH predlagača Želimira Neškovića iz SDS-a.

Pet delegata Kluba Bošnjaka došli su u zgradu PS BiH, te su se obratili medijima i još jednom ponovili svoje razloge neprisustvovanja sjednici.

"Nećemo prisustvovati sjednici na kojoj se razmatra neustavan prijedlog zakona. Pokušali smo da ga skinemo sa dnevnog reda, nismo uspjeli... Znamo šta znači neprisustvo na sjednici, ali znamo i šta znači ovaj zakon", kazao je Šefik Džaferović, delegat Kluba Bošnjaka (SDA).

Prema njegovim riječima, ovo je udar na Ustav BiH.

"Predviđaju se etničke kvote i način odlučivanja... Pozivamo delegate Klubova Hrvata i Srba da nas podrže i da ovo skinu sa dnevnog reda, a mi ćemo na svakoj sjednici učestvovati, ali ne na onoj na kome je ovaj zakon. Predviđa se ukidanje mandata i sudije kog imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, što je takođe naustavno...Vrijeme je da se i OHR uključi u ovaj problem", kazao je Džaferović.

Član Kolegija Doma naroda Kemal Ademović je podsjetio da je sadašnju situaciju pokušao prevazići predlažući izmjene Poslovnika, kojim bi se spriječilo predlaganje ovakvih neustavnih zakona.

"Što se mene tiče kao delegata i člana Kolegija Doma naroda, Klub Bošnjaka ovdje ima jedinstven i argumentovan stav. Očuvanje institucije Ustavnog suda BiH je temelj osiguranja vladavine prava u BiH za sve njene građane i apsolutni je prioritet. Ništa ne smije narušiti ovaj autoritet, bez obzira ko je pozicija, a ko opozicija", kazao je Ademović.

Delegat Dženan Đonlagić podsjeća da se način biranja i funkcionisanja Ustavnog suda BiH ne može mijenjati usvajanjem zakona, nego isključivo promjenom Ustava BiH, iz kojih bi proistekle izmjene postojećih ili usvajanje novih odgovarajućih zakona.

"U nekoliko aspekata sadržaj i prijedlog ovakvog zakona zapravo šteti BiH, šteti instituciji Ustavnog suda BiH i šteti evropskom putu BiH. Poziv za vladajuću koaliciju - dajte budžet, dajte evropske zakone, dajte ono što ste obećali nakon mišljenja i odluke Evropskog vijeća. Ništa od toga nema na dnevnom redu. Takve zakone ćemo mi podržati", kazao je Đonlagić.

Predsjedavajući Doma Dragan Čović konstatirao je da ne postoji kvorum za nastavak sjednice te je proglasio jednosatnu pauzu kako bi pokušao osigurati kvorum.

Na sjednicu su došla tri delegata iz reda srpskog naroda, četiri iz hrvatskog.

#Domnaroda #KlubBošnjaka #ŠefikDžaferović #BiH