Članak

PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić iz Brisela: Sastanka s Kurtijem nije ni bilo, nije htio da me vidi

Sastanak s Borrellom i Lajčakom bio je korektan, a sastanka s Kurtijem nije ni bilo, jer on valjda nije htio ili nije smio sa mnom da se sastane.

(Patria) - Sastanak s Borrellom i Lajčakom bio je korektan, a sastanka s Kurtijem nije ni bilo, jer on valjda nije htio ili nije smio sa mnom da se sastane.

Poručio je to danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora s evropskim zvaničnicima u Briselu.

- Tri puta sam se vraćao na sastanak, prenosili su mi njegove poruke, pa sam ja odgovarao - rekao je Vučić medijima u Briselu.

Pojasnio je da konkretne tačke sporenja nije bilo, te ocijenio da je razlog za to što se nije sastao s kosovskim premijerom jer Kurti "nije htio da ga vidi".

- Ništa, neće čovjek da me vidi. Nije spreman na sastanak sa mnom, to je bio zvanični odgovor - istakao je Vučić.

Dodaje kako je, pak, kosovski premijer poručio da će dijalog nastaviti glavni pregovarači.

Vučić je naveo i da "ne bi prevaljivao ovoliko put" da je znao da će ishod sastanka biti ovakav, a da je s Lajčakom i Borrellom mogao da se sastane i pod drugačijim okolnostima.

Bilateralne sastanke s njima dvojicom ocijenio je veoma uspješnima, a razgovarano je o provođenju različitih sporazuma i generalnoj situaciji na Kosovu.

O daljem formatu dijaloga, Vučić je najavio da će se glavni pregovarači Petar Petković i Besnik Bisljimi sastati idući utorak ili srijedu.

- Očekujem nastavak i imamo mnogo posla da radimo. Težak je to posao za sve naše ljude koji naporno rade - dodao je Vučić.

#AlbinKurti #AleksandarVučić #Kosovo #srbija #Region