Članak

SJEDNICA VIJEĆA MINISTARA

Državni ministri danas o izmjenama Zakona o VSTV-u BiH

Vijeće ministara BiH na sjednici zakazanoj za danas s početkom u 12 sati razmatrat će Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.

(Patria) - Vijeće ministara BiH na sjednici zakazanoj za danas s početkom u 12 sati razmatrat će Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH. Riječ je o izmjeni kojom se prolongira rok za osnivanje Odjela za integritet VSTV-a, a kako bi se izbjegla blokada rada VSTV-a. Ukoliko Vijeće ministara BiH usvoji izmjene, stupit će na snagu tek nakon što ih usvoje oba doma PS BiH.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH vezano za pitanja odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Između ostalog, ministri će razmatrati i Informaciju o učešću BiH u Okvirnom programu EU za istraživanje i inovacije Horizont Evropa za 2023., kao i Informaciju o korištenju TAIEX instrumenta pomoći EU u BiH za period 1. januar - 31. decembar 2023.

Među tačkama dnevnog reda su i Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za implementaciju Strategije za borbu protiv organizovanog kriminala u BiH za 2023. godinu, kao i Migracioni profil BiH za 2023. godinu.

#izmjene #Odjelzaintegritet #Vijeceministara #VSTV #BiH