Članak

PARLAMENT BIH

Danas nastavak sjednice Doma naroda, iz Kluba Bošnjaka najavili da neće doći

U zgradi institucija BiH za danas u 11 sati zakazan je nastavak 14. sjednice Doma naroda Parlamenta BiH, prekinute 18. marta zbog nedostatka kvoruma.

(Patria) - U zgradi institucija BiH za danas u 11 sati zakazan je nastavak 14. sjednice Doma naroda Parlamenta BiH, prekinute 18. marta zbog nedostatka kvoruma.

Klub Bošnjaka, podsjetimo, povukao se s te sjednice kad je na dnevni red uvršten zahtjev delegata Želimira Neškovića (SDS) da Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH bude razmatran po hitnom postupku.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka Šefik Džaferović tada je rekao da se Klub povlači sa sjednice i da se Dom naroda nije uopšte smio upustiti u razmatranje takvog prijedloga, te da "rizici takve vrste" nisu potrebni u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Ovo je zakon koji udara u temelje Bosne i Hercegovine, mi ne želimo da u tome učestvujemo i na taj način štitimo BiH.

Molio sam vas da ne predlažete takav zakon, da ne podržavate uvrštavanje u dnevni red. Naš odgovor je ovo, nastavite bez Kluba bošnjačkog naroda - rekao je Džaferović.

Nakon što je predsjedavanje Domom naroda preuzeo Dragan Čović, zakazan je nastavak te sjednice.

No, iz Kluba Bošnjaka, u kojem su osim Džaferovića još i Safet Softić, Dženan Đonlagić, Džemal Smajić i Kemal Ademović, najavili su da neće doći.

Delegat Džemal Smajić kazao je za Patriju da imaju jedinstven stav i da se u Domu naroda ne može raspravljati o Ustavnom sudu BiH na ovakav način i potkopavati institucije BiH.

- Ovo nije nikakva blokada, niti mi šta blokiramo. Evidentno je da ova većina ne funkcioniše koja čini vlast i sad pokušavaju iz SNSD-a i HDZ-a na nas prebaciti lopticu za neke blokade. Mi čekamo budžet, ako bude sjednica zakazana da se usvoji budžet institucija BiH za 2024. godinu, mi ćemo na tu sjednicu doći - kazao je Smajić za Patriju.

Na dnevnom redu su i brojni izvještaji, Informacija o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inozemstvu za 2024. godinu.

Također, pred delegatima je Prijedlog zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH za provođenje procedure izbora sedam članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

#Domnaroda #DraganČović #KlubBošnjaka #sjednica #Ustavnisud #BiH