Članak

U 18 SATI

Bećirović sutra s ambasadorima Kvinte, Sattlerom i Schmidtom

Na sastanku, koji se održava na inicijativu Bećirovića, učestvovat će i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i visoki predstavnik Christian Schmidt.

(Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović sutra u 18 sati održat će novi sastanak s ambasadorima država članica Kvinte (SAD, Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija).

Na sastanku, koji se održava na inicijativu Bećirovića, učestvovat će i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i visoki predstavnik Christian Schmidt.

Kako Fena saznaje u Predsjedništvu BiH, na sastanku će biti će razgovarano o političkim, sigurnosnim i drugim izazovima u BiH i regiji, u svjetlu najnovijih antidejtonskih aktivnosti i tendencija.

Ovaj sastanak dio je sveukupnih vanjskopolitičkih aktivnosti Bećirovića, s ciljem argumentovanog informisanja međunarodne zajednice o stanju u BiH.

Također, riječ je o novoj praksi koju je u Predsjedništvu BiH uveo Bećirović, a koja podrazumijeva da se u Predsjedništvu BiH razgovara s ambasadorima Kvinte, EU i visokim predstavnikom međunarodne zajednice.

Ne treba zaboraviti da su od pet članica Kvinte četiri države svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, zajedno s Evropskom unijom kao specijalnim pregovaračem.

Podsjetimo, na prethodnom sastanku s ambasadorima država članica Kvinte u aprilu ove godine, Bećirović je jasno poručio da BiH neće nijemo posmatrati kako se ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, te da sankcionisanje antidejtonske i antiustavne politike mora biti odlučnije.

#Ambasadori #DenisBećirović #Kvinta #Predsjedništvo #BiH