Članak

RECIPROČNE PROTIVMJERE

Rusija zabranila 81 evropski medij, među njima AFP, ORF, RTE, EFE, Politico

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je danas da će zabraniti niz medija iz Evropske unije, u odgovoru na zabranu rada ruskih medijskih kuća u Evropi.

(Patria) - Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je danas da će zabraniti niz medija iz Evropske unije, u odgovoru na zabranu rada ruskih medijskih kuća u Evropi.

Evopska unija je u maju objavila da zaustavlja rad četiri propagandne mreže povezane s Kremljom, oduzevši im pravo na emitovanje i distribuciju na njenoj teritoriji.

Zabrana se odnosila na Voice of Europe, novinsku agenciju RIA te novine Izvestia i Rosijskaja Gazeta.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova uzvratilo je danas, objavivši listu 81 medijskih kuća iz 25 članica Evropske unije čiji će rad i emitovanje biti zabranjeni u Rusiji.

Ministarstvo optužuje zapadne medije da sistemski rasparčavaju neprecizne informacije o ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Među zabranjenim medijima su francuska novinska Agencija France Presse (AFP), austrijska televizija ORF, irska televizija RTE, španska novinska agencija EFE i paneuropski Politico.

Ruska Federacija je više puta na raznim nivoima upozorila da politički motivisano uznemiravanje ruskih novinara i neopravdane zabrane ruskih medija unutar EU neće proći bez odgovora, saopštilo je rusko ministarstvo.

Uprkos tome, Brisel i prijestonice država članica odlučile su se na put eskalacije, primoravši Moskvu da usvoji recipročne i proporcionalne protivmjere, dodaje se u saopštenju.

#mediji #rusija #Svijet #zabrana