Članak

GUBI LI DODIK KONTROLU

Žrijebanje između SNSD-a i PDP-a za delegata u Domu naroda PS BiH u CIK-u 1. jula

Foto: RadioSarajevo

(Patria) - Centralna izborna komisija BiH u srijedu će održati press konferenciju u vezi priprema za održavanje lokalnih izbora 6. oktobra, a bit će riječi i o žrijebanju koje će provesti CIK za popunu jednog delegata u Klubu Srba u Domu naroda PS BiH.

Kako Patria saznaje, žrijebanje će biti održano u ponedjeljak 1. jula u prostorijama CIK-a.

Podsjećamo, Sud BiH je odbio žalbu SNSD-a i potvrdio odluku Centralne izborne komisije BiH kojom se kao važeći priznaje listić PDP-a, čime su SNSD i PDP izjednačeni po broju glasova 12-12.

U ovom trenutku SNSD Milorada Dodika ima tri sigurna delegata, dok će žrijeb odlučiti da li će to tako i ostati. Jednog delegata ima SDS.

Prilikom glasanja u Narodnoj skupštini RS, dvije liste, prva SNSD-ova, a druga PDP-ova, imale su po 12 glasova. Međutim, Izborna komisija NSRS koja je provodila izbor delegata za Dom naroda proglasila je nevažećim jedan listić koji je bio u korist liste PDP-a koju je nosio Nenad Vuković. Nakon proglašavanja tog listića nevažećim, Vuković je pao na jedanaest glasova, dok je Snježana Novaković-Bursać iz SNSD-a ostala na dvanaest glasova.

Uslijedila je, potom, žalba CIK-u čiji su članovi, na sjednici održanoj 5. decembra prošle godine, po službenoj dužnosti utvrdili da je listić važeći. Nakon toga, SNSD je uputio žalbu Sudu BiH. Sud BiH je, potom, uvažio žalbu SNSD-a nalažući CIK-u ponovno odlučivanje. CIK je, potom, ponovo odlučio da je listić važeći. SNSD je opet uputio žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH koje je, na kraju, poništilo odluku CIK-a i naložilo da se donese odluka o poništavanju spornog listića. SNSD je tako dobio četvrtog delegata u Klubu Srba, dok je opozicija ostala na jednom delegatu. Zahvaljujući tom delegatu, Milorad Dodik danas ima kontrolni paket prilikom donošenja odluka u Domu naroda PS BiH.

Opozicioni PDP je, nakon svega, uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH. Ustavni sud BiH je prihvatio ovu apelaciju i naredio Sudu BiH poonovo odlučivanje. Sud BiH je, potom, ukinuo sva rješenja i naredio CIK-u da ponovo odluči. CIK je, potom, ponovo odlučio da prizna sporni listić. Na tu odluku su se žalili iz SNSD-a, ali je Sud BiH prošle sedmice odbio žalbu i potvrdio odluku CIK-a.

#CIK #PDP #SNSD #žrijeb #BiH