Članak

RADNA GRUPA BILA NA KONSULTACIJAMA

Mioković i Martinović izdiktirali koje konkurse treba raspisati, prvo FTV pa onda Odbor za žalbe građana, Nezavisni odbor...

Piše: Amra Vrabac

Kada je prošle sedmice šef HDZ-a Dragan Čović novinarima na kafi najavljivao konkursne procedure i imenovanja kao što su direktor Federalne uprave policije, upravljačka tijela RTV FBiH u narednim mjesecima, u isto vrijeme je u Parlamentu FBiH održan sastanak predsjedavajućih oba doma Parlamenta FBiH sa članovima Zajedničke radne grupe Komisije za izbor i imenovanje oba doma PFBiH.

Ovaj sastanak su inicirali predsjedavajući Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH Dragan Mioković (Naša stranka) i Tomislav Martinović (HDZ BiH).

Sastanak je održan u četvrtak 20. juna u 12 sati, a konstituirajuća sjednica ove radne grupe je zakazana za 12:30. Članovi ove komisije su Aner Žuljević (SDP), Goran Opsenica (HDZ) i Rasim Smajlović NIP) iz Predstavničkog doma PFBiH, a iz Doma naroda Milan Ševo (HDZ), Mirnes Bašić (SDA) i Kristina Petrović (SDP).
Mirnes Bašić koji je jedini član iz opozicije nije prisustvovao ovoj sjednici.

Dakle, članovi Radne grupe dobili su zadatke da pokrenu procedure za izbor, imenovanje i potvrđivanje članova organa i tijela koje bira i potvrđuje Parlament FBiH nakon zahtjeva Miokovića i Martinovića.

U dopisu koji su poslali članovima Radne grupe Mioković i Martinović traži se pokretanje procedure za imenovanje Nezavisnog odbora koji provodi proceduru izbora direktora i zamjenika direktora FUP-a, Odbora za žalbe građana, Upravnog odbora JS RTVFBiH i Programskog vijeća JS RTV FBiH.



Ova radna grupa provodi i konkurs za članove Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju. U prošlom sazivu je taj konkurs poništen jer nije bilo dovoljno prijava.

Također, bila je provedena i procedura za izbor članova Nezavisnog odbora ali prijedlog nije dobio potrebnu većinu na sjednici Predstavničkog doma čime je ta procedura zaustavljena. Nezavisni odbor Parlamenta FBiH ne postoji od avgusta 2022. godine kada je istekao mandat ranijem sazivu.

Pitanje koje se postavlja je da li se raniji konkurs treba poništiti i članovi koji su bili najbolje rangirani obavijestiti o tome.

Kada je riječ o Odboru za žalbe građana, Predstavnički dom je 27.7.2022. godine (prošli saziv doma) donio Odluku o imenovanju Odbora za žalbe građana, ali je Dom naroda nije razmatrao. I u tom slučaju treba odlučiti da li se taj konkurs poništava.

S obzirom na komplikovane i dugotrajne procedure, Radna grupa na sjednici 20. juna odlučila je da se prvo raspiše konkurs za nove članove Upravnog odbora RTV FBiH.

Od 2012. godine nije bilo nikakvih promjena niti izbora novih članova UO i Programskog vijeća.

Radna grupa uskoro će održati novu sjednicu na kojoj će donijeti odluku i o ostalim potrebnim konkursima.

Sama procedura izbora članova Nezavisnog odbora mogla bi potrajati nekoliko mjeseci, a članove moraju potvrditi i oba doma Parlamenta FBiH.

Dakle, još neko vrijeme FUP-om će upravljati vršilac dužnosti direktora dok se ne okončaju sve potrebne procedure te da novi Nezavisni odbor provede konkurs za izbor direktora i zamjenika direktora.

#DraganMioković #FTV #konkursi #Nezavisniodbor #TomislavMartinović #BiH