Članak

BH. GLUMAC I PISAC

Feđa Štukan deportovan iz Beograda: 'Dok je ova garnitura vlasti, ne znam da li ću moći ući u Srbiju'

Bh. glumac i pisac Feđa Štukan sletio je danas u poslijepodnevnim satima na sarajevski aerodrom, nakon što mu nije bio dozvoljen ulazak u Srbiju.

Foto: RSE

(Patria) - Bh. glumac i pisac Feđa Štukan sletio je danas u poslijepodnevnim satima na sarajevski aerodrom, nakon što mu nije bio dozvoljen ulazak u Srbiju.

- Ne znam zašto, ali mislim da mi je odbijen ulazak zbog kritika vlasti u Srbiji. Dok je ova garnitura vlasti ne znam da li ću moći ući u Srbiju - kazao je Štukan za Radio Slobodna Evropa nakon povratka u Sarajevo.

Dan ranije Štukan je zadržan na beogradskom aerodromu zbog "negativne procjene sigurnosnog rizika".

Štukanu po zadržavanju nije odmah rečeno zbog čega je zadržan, ali je u dokumentu koji je kasnije dobio, kao razlog zabrane ulaska u Srbiju navedena "negativna procjena sigurnosnog rizika".

"Utvrđeno je da u vezi s ulaskom i boravkom stranaca na teritoriji Republike Srbije postoji negativna procena sigurnosnog rizika", navodi se kao razlog odbijanja ulaska u Srbiju.

Festival "Krokodil" na Instagramu je prenio Štukanovu izjavu neposredno nakon što su ga, kako je kazao, izveli iz reda na aerodromu.

Naveli su kako se bh. glumac uputio za Beogad kako bi 23. juna nastupao na ovom festivalu.

Sredinom juna prošle godine on je zadržan na graničnom prijelazu između BiH i Srbije nekoliko sati.

Bilo je to odmah nakon što je najprije podržao proteste "Srbija protiv nasilja", a potom i prisustvovao protestnoj šetnji u Beogradu.

#BiH #FeđaŠtukan #Glumac #Beograd #Deportacija #srbija #Beograda #MeđunarodniAerodromSarajevo