Članak

SAD PODRŽAVAJU IZRAEL

Netanyahu: Sukob sa Washingtonom oko kašnjenja isporuka oružja će se 'razriješiti u bliskoj budućnosti'

(Patria) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da će spor sa Sjedinjenim Američkim Državama oko odlaganja oružja u vezi s ratom u Gazi uskoro biti razriješen.

„Prije otprilike četiri mjeseca došlo je do dramatičnog pada u opskrbi oružjem koje je stizalo iz SAD-a u Izrael. Dobili smo razna objašnjenja, ali... osnovna situacija se nije promijenila“, rekao je on na sjednici Vlade.

„U svjetlu onoga što sam čuo prošlog dana, nadam se i vjerujem da će ovo pitanje biti riješeno u bliskoj budućnosti“, dodao je Netanyahu, javio je AFP.

Rekao je da su najviši izraelski zvaničnici lobirali kod svojih američkih kolega na „najvišim
nivoima... na svim nivoima“ za bržu isporuku oružja.

„Nakon mjeseci bez promjene ove situacije, odlučio sam da to dam javno“, rekao je.

Netanyahu je iznervirao Washington izjavom ranije ove sedmice u kojoj ga je optužio da je „zadržao oružje i municiju Izraelu“.

Netanyahuovi najnoviji komentari uslijedili su kada je ministar odbrane Yoav Gallant odletio u Washington na razgovore o ratu u Gazi.

Premijer je u četvrtak rekao da je Izraelu potrebna američka municija da bi vodio „rat za svoje postojanje“ dok se bori protiv Hamasa u Gazi i razmjenjuje vatru s libanskim Hezbollahom na svojoj sjevernoj granici.

Washington je glavni vojni podržavalac Izraela, ali Bijela kuća je izrazila frustraciju zbog sve većeg broja poginulih civila u Gazi.

#civili #Gaza #Izrael #oružje #SAD #svijet