Članak

PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Macron obećava da će ostati na funkciji do isteka svog mandata u maju 2027.

(Patria) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u nedjelju da će „djelovati do maja 2027.“, odnosno do kraja njegovog drugog mandata, bez obzira na to ko pobijedi na vanrednim parlamentarnim izborima koje je raspisao, javio je AFP.

„Dolazeća vlada, koja će nužno odražavati vaš glas, nadam se da će ličiti na razne republikance koji će pokazati hrabrost da se suprotstave ekstremima“, dodao je Macron u otvorenom pismu objavljenom u francuskim medijima.

Ankete pokazuju da će krajnje desničarski Nacionalni skup (RN) pobijediti na izborima čiji je prvi krug zakazan za 30. juni.

Marine Le Pen, figura stranke, rekla je da bi Macronova ostavka mogla biti rješenje za krize parlamenta u preostale tri godine njegovog mandata. Predsjednik je iznenadio zemlju raspuštanjem parlamenta nakon što je krajnja desnica porazila njegovu centrističku stranku na izborima za Evropski parlament ranije ovog mjeseca.

„Možete mi vjerovati da ću do maja 2027. djelovati kao vaš predsjednik, u svakom trenutku zaštitnik naše republike, naših vrijednosti, poštujući pluralizam i vaše izbore, na usluzi vama i naciji“, naveo je Macron u pismu. On je insistirao da predstojeće glasanje, sa drugim krugom 7. jula, „nisu ni predsjednički izbori, ni glasanje o povjerenju predsejdniku republike“, već odgovor na „jedno pitanje: ko treba da upravlja Francuskom?“

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je RN spreman da postigne svoj najbolji rezultat ikada na zakonodavnom glasanju, što mu potencijalno daje priliku da imenuje premijera, najvjerovatnije svog mladog partijskog šefa Jordana Bardellu.

Macron je priznao da je njegova odluka o raspisivanju vanrednih izbora izazvala kod nekih birača „bijes koji se okrenuo protiv mene.“

„Cilj ne može biti da se samo nastavi kako su stvari bile. Čuo sam da želite promjene“, dodao je, posebno ističući „mnogo jače i čvršće odgovore“ njegove administracije na „nesigurnost i nekažnjivost“.

#EmmanuelMacron #Francuska #izbori #MarineLePen #svijet